Kystfiskere har fået bedre muligheder i Somalia. Foto: FairFishing

Bedre fremtid på krogen

Da piraterne hærgede i Somalia, virkede det måske som en vild idé at stable en fiskeindustri på benene. Men det fungerer faktisk, viser evaluering af dansk-somalisk fiskeprojekt.

Læs mere

Verdensmål 1: Afskaf Fattigdom

Læs mere

Verdensmål 2: Stop Sult

Læs mere

Verdensmål 3: Sundhed og Trivsel

Læs mere

Verdensmål 8: Anstændige Jobs og Økonomisk Vækst

Læs mere

Verdensmål 9: Industri, Innovation og Infrastruktur

Læs mere

Verdensmål 12: Ansvarligt Forbrug og Produktion

Læs mere

Verdensmål 16: Fred, Retfærdighed og Stærke Institutioner

Læs mere

Verdensmål 17: Partnerskaber for Handling

Del artikel

Andre Kategorier

Mange husker nok, at der tidligere huserede mange pirater ved kysterne af Somalia. Men antallet af somaliske piratangreb er faldet kraftigt siden 2012, blandt andet fordi en international styrke patruljerede vandene ud for Afrikas Horn.

I slutningen af 2011 gik den dansk-somaliske organisation FairFishing i gang med at arbejde i Somaliland, der er en relativt rolig del af Somalia, for at hjælpe og give især unge mænd en chance for at få en lovlydig levevej i stedet for at blive pirater. Idéen var at få gang i et bæredygtigt fiskeri ved at optræne små kystfiskere, forsyne dem med fiskeudstyr, og ikke mindst opbygge kølerum og producere is for at holde fisken frisk i den afrikanske hede.

Den idé har været en succes. Det fremgår af en evaluering, som konsulenthuset Nordic Consulting Group har udarbejdet for FairFishing. Fra 2014 til 2018 femdoblede de små fiskere deres fangst, og det har også betydet, at indkomsten pr. fiskebåd er næsten femdoblet siden 2012. Antallet af fiskere i byen Berbera er steget fra cirka 400 i 2014 og til små tusind i dag, hvoraf mellem 500 og 800 lander deres fangst hos FairFishing. Da hver aktiv fisker er med til at skabe fire jobs på land, vurderer rapporten, at det bæredygtige fiskeri hjælper op til 3.200 somaliere med at få brød på bordet.

Projektet klarede sig selv uden offentlig støtte fra 2011 til 2016, takket være bidrag fra private og fra virksomheder, der ønskede at støtte op om idéen. I 2016 fik FairFishing et tilskud fra EU for at videreføre og udbrede projektet til flere steder på Afrikas Horn.

Relaterede nyheder