Dansk støtte til presset presse i turistparadis

Dansk organisation er med til at starte den første journalistuddannelse i Gambia. Se filmen her.

Del artikel

Andre Kategorier

Regioner: Afrika

Temaer: Politik, Uddannelse

Verden bliver generelt mere demokratisk: I 1980 havde kun 30% af verdens regeringer en demokratisk regering. I dag er det cirka 60%. Den demokratiske udvikling er også slået igennem i Afrika. I 1990 havde kun tre afrikanske lande flerpartisystemer, men det har rigtig mange lande nu og kun et enkelt land – Eritrea – har slet ikke holdt valg.

Der er dog stadig udfordringer at tage fat på. I Danmark er det lille vestafrikanske land Gambia mest kendt som et turistparadis med brede strande, en venlig befolkning og et behageligt, tropisk klima. Mindre kendt er det, at Gambia er et af de lande, hvor det er allerfarligst at være journalist. Landets præsident, Yahya Jammeh, slår hårdt ned på kritiske medier, og han har let spil, for Gambia har ingen journalistuddannelse. Men det har en lille dansk organisation – i samarbejde med sin gambiske partner – altså nu vendt op og ned på.

Tidligere i år modtog 12 unge gambiere et diplom som bevis på, at de har gennemgået den første egentlige journalistuddannelse i Gambia, og de kan efter to års intensiv undervisning nu kalde sig ”professionelle reportere.” Bag uddannelsen står den private, danske organisation Gambia Media Support (GAMES) og den gambiske presseorganisation, Gambia Press Union.

GAMES blev startet i 2005 af en gruppe danskere med freelancejournalisten Lars Møller fra Aarhus i spidsen. Han har i mange år undervist journalistkolleger i Danmark og i en række vidt forskellige lande og blev på sine rejser i Gambia hurtigt klar over, at her kunne han være med til at gøre en forskel:

”Aviserne og medierne var – og er stadig – af elendig kvalitet, og samtidig er der massivt pres på journalisterne. Uddannelse er første skridt på vejen til at sætte journalisterne i stand til at udfylde rollen som demokratiske vagthunde.”

Lars Møller gik i gang med at samle en kreds af danske journalister og mediefolk i GAMES og indledte samarbejdet med Gambia Press Union om at træne de gambiske journalister.

I 2009 fik de to organisationer 1 million kr. af Danida til at gennemføre den to toårige uddannelse til ”professionel reporter”, og snesevis af unge gambiere, der alle arbejdede som journalister, men altså ikke var uddannet til det, stod i kø for at blive optaget. 12 fik deres diplom i foråret, og fire af dem er nu ansat som undervisere af det næste hold studerende. GAMES og Gambia Press Union har nemlig fået yderligere 3 millioner Danida-kroner til at fortsætte uddannelsen, gennemføre en lang række korte kurser for gambiske journalister og til at støtte Gambia Press Unions arbejde.

At skabe en helt ny journalistuddannelse i et fjernt, afrikansk land for blot 1 million kr. har kun kunnet lade sig gøre, fordi Lars Møller og hans kolleger i GAMES har arbejdet og undervist i Gambia uden honorar. Også det nye projekt bygger først og fremmest på frivilligt arbejde, men målet er, at Gambia Press Union og Gambia selv kan stå for uddannelsen af de kommende journalister, som Gambias medier og demokrati skriger efter.

Relaterede Nyheder