Palmeolie dyrkes mange steder i verden. Dette billede er fra en plantage i Peru. Foto: CCBY Juan Carlos Huayllapuma - CIFOR

Dine chokoladekiks kan redde regnskoven

Forskningsprojekt vil undersøge, hvordan vi redder regnskov fra at blive omdannet til billig sæbe og tørre kiks.

Læs mere

Verdensmål 8: Anstændige Jobs og Økonomisk Vækst

Læs mere

Verdensmål 9: Industri, Innovation og Infrastruktur

Læs mere

Verdensmål 12: Ansvarligt Forbrug og Produktion

Læs mere

Verdensmål 13: Klimaindsats

Læs mere

Verdensmål 15: Livet på Land

Læs mere

Verdensmål 17: Partnerskaber for Handling

Del artikel

I Danmark og Europa har mange for længst fået øjnene op for, at vores indkøb af helt almindelige varer som kiks og shampoo kan gå hårdt ud over regnskoven i tropiske lande.

De sidste ti år er arealet med oliepalmer i Indonesien blevet tredoblet til i alt 12 mio. hektar, hvilket svarer til næsten tre gange Danmarks areal. Størstedelen af området var tidligere tropisk skov, hvor mange truede dyr som blandt andet orangutanger levede, indtil skoven blev ryddet for at give plads til plantagerne.

tekst

Liv eller død for skovens dyr

Orangutangen er blevet et af de mest kendte ansigter i kampen for at beskytte regnskoven mod at blive lavet om til palmeoileplantager. Det skyldes, at verdens sidste orangutanger lever i de skove i Indonesien, som plantageejerne rydder.

Læs mere om arbejdet med at redde orangutangerne og deres skov:

Forsigtigt håb for Indonesiens ildrøde aber

Orangutangerne tager skoven tilbage

Forbrugere ønsker bæredygtig olie

Den udvikling ønsker mange europæiske forbrugere ikke at være medvirkende til, så derfor er mærkningsordninger for bæredygtig palmeolie blevet populære på supermarkedets hylder.

Men der er brug for meget mere viden om sammenhængen mellem dit valg i supermarkedet og effekten i de lande, hvor råstofferne kommer fra. Det mener Thilde Bech Bruun, der er lektor på Institutfor Geovidenskab og Naturforvaltning ved Københavns Universitet. Hun bliver nu en af de danske forskere, der skal deltage i et stort forskningsprojekt, der skal kaste lys over den internationale handel.

Vil forstå den store sammenhæng

”Certificeringen har en effekt på, hvordan oliepalmeplantager etableres og forvaltes i eksempelvis Malaysia og Indonesien, der tilsammen står for 85 pct. af verdens samlede palmeolieproduktion. Men det er rigtig svært at gennemskue, hvilken effekt certificeringen i virkeligheden har på det lokale niveau,” fortæller Thilde Bech Bruun.

Forskningsprojektet COUPLED vil omfatte 15 ph.d.-projekter på otte europæiske universiteter, hvoraf Københavns Universitet er det ene. Projektet skal både se på lokale forhold i de lande, der producerer palmeolie, og analysere, hvordan penge, forbrugervalg og politiske krav virker begge veje. Resultatet skal blandt andet blive en ny forståelse af, hvordan private og offentlige organisationer kan samarbejde om at træffe mere bæredygtige beslutninger.

Relaterede nyheder