42-årige Lam Maove fra Cambodja er en af de mange cambodjanere, der har flyttet sig fra ekstrem fattigdom til at tjene tilstrækkeligt til både mad, sundhed og børnenes uddannelser. FOTO: Bodil Pallesen, ADDA

Gevinst efter markskole: Familien Maove har råd skolegang

Del artikel

Færre fattige i Cambodja

Fra 1994 til 2007 er andelen af befolkningen, som lever i ekstrem fattigdom (for under 1 U$ om dagen) blevet reduceret fra 48,6 % til 25,8 %.

Andre Kategorier

Lam Maove er 42 år og bor i landsbyen Thnoldach i det nordlige Cambodja i provinsen Siem Reap. Lam Maove er gift og har fem børn. Hun har deltaget i en af ADDA’s mange markskoler. Siden hen er hun blevet medlem af en selvhjælpsgruppe, hvor hun fortsat er aktiv.

Hendes deltagen i markskolen har forbedret hendes økonomiske position væsentligt, og også hendes personlige kapacitet er blevet styrket. Lam Maouve fortæller, at hun deltog i markskole aktiviteterne, fordi hun ville vide mere, og i dag tilhører hun middelklassen:

”Naboerne siger endda, at jeg er rig,” fortæller hun.

Før var familien Maove fattig. Den havde et lille stykke jord til grøntsager og en lille mark til ris. Men udbyttet var ofte lavt, og Lam Maove kunne kun dyrke en gang om året, fordi der ikke var vand nok.

Bedre metoder til dyrkning

I markskolen lærte hun at klargøre jorden til dyrkning af grøntsager, og hun fik ny viden om, hvordan kompost og gødning bruges bedst muligt.

Udbyttet steg betydeligt, da hun begyndte at bruge de nye dyrkningsmetoder, indførte flere forskellige grøntsager og udvidede dyrkningsarealerne til både grøntsager og ris. Og ved at låne penge fra selvhjælpsgruppen til at grave et vandbassin til vanding, blev det muligt for hende at dyrke grøntsager flere gange om året. En lokal landbrugsunderviser har hjulpet med råd og vejledning gennem hele forløbet.

Indtjeningen ved salget steg fra 50 dollars til omkring 2.000 dollars om året, så nu er der penge til mad, sundhedspleje og ikke mindst til børnenes skolegang. Der er også blevet råd til at bygge et lille nyt hus på 9 m x 7 m, og til en motorcykel, så Lam Maoves mand kan bringe grøntsagerne til markedet.

Foruden den økonomiske vinding har de nye dyrkningsmetoder også været til gavn for miljøet, eksempelvis blev meget giftige insekticider, som parathion, udskiftet med mere miljøvenlige midler.

Skeptisk og voldelig ægtemand

I begyndelsen var Lam Maoves mand skeptisk over for møderne i selvhjælpsgrupperne, og han var bange for at miste pengene, der blev opsparet.

”I dag støtter han, at jeg er medlem af selvhjælpsgruppen, og han hjælper til i marken, når jeg er til møde i gruppen. Ud over landbrug har jeg lært mere om ligestilling, om vold i hjemmet og om hiv/aids,” siger Lam Maove.

Tidligere drak hendes mand og slog hende jævnligt. Også på den front er der sket bedringer. Ægtemanden er både holdt op med at drikke og med at slå i takt med, at han har fået mere at arbejde med i landbruget, og i takt med, at Lam Maove har opnået højere status i landsbyen. Lam Moave har derfor fået et meget bedre forhold til sin mand.

I dag har Lam Maove større selvtillid og kender sine rettigheder. Hun har en ambition om at dyrke endnu flere grøntsager og at købe en traktor og et vandingssystem. Og for børnene ønsker hun sig, at de får en uddannelse og et godt arbejde.

 

 

Relaterede Nyheder