Alle skolebørn skal høre om de nye Verdensmål

I næste uge skal verdens udfordringer og mulige løsninger på skoleskemaet over hele Danmark. Alle skal nemlig kende de nye Verdensmål.

Læs mere

Verdensmål 1: Afskaf Fattigdom

Læs mere

Verdensmål 4: Kvalitetsuddannelse

Læs mere

Verdensmål 17: Partnerskaber for Handling
Verdensmål for Bæredygtig Udvikling

Del artikel

Andre Kategorier

Lad os skabe en bedre verden

Vi er syv milliarder mennesker her på jorden. Faktisk lidt flere. I et gigantisk projekt vil FN have fat i os alle sammen – på en uge! Syv milliarder mennesker på syv dage.

Anledningen er, at den største samling af verdensledere og statsoverhoveder nogensinde den 25. september vedtager de 17 nye Verdensmål, der skal vise verden vejen frem mod år 2030. Verdensmålene skal afløse 2015 Målene fra 2000, der udløber i år, men som har skubbet verden voldsomt fremad: Over hele verden stiger indkomst, levealder og uddannelsesniveau, mens fattigdom, sult og børnedødelighed falder. De nye Verdensmål skal få fremskridtene helt i hus. Dem skal alle høre om.

”Vi vil gerne fortælle så mange børn og unge som muligt om Verdensmålene. Det er deres fremtid, og Verdensmålene er afgørende for den verden, de skal vokse op i”, forklarer Heidi Brehm. Hun er kampagnekoordinator i IBIS, der har lavet et komplet sæt med gratis undervisningsmateriale til alle de mange skolelærere, der skal sætte Verdensmålene på skoleskemaerne rundt om i Danmark.

Det sker i forbindelse med Verdenstimen, som Verdens Bedste Nyheder er initiativtager til. Verdenstimen skal udbrede kendskabet til Verdensmålene som en del af FN’s verdensomspændende kampagne. Planen er, at alle danske skoleklasser skal bruge mindst én lektion på at lære om målene, og Heidi Brehm fortæller da også, at rigtig mange lærere har hentet det klargjorte undervisningsmateriale.

Globale problemer kræver globale løsninger

”Vi vil gerne forklare, at verdens problemer er globale. Danmark kan ikke løse udfordringer som global ulighed eller klimaforandringer alene, så det er vigtigt at have en fælles plan, som vi kan bruge, når verden sammen skal tackle de store problemer”, siger Heidi Brehm.

Verdensmålene er nemlig en fælles vision for hele verden. Vi skal udrydde ekstrem fattigdom helt inden 2030. Det gør vi blandt andet ved at få alle børn i skole, bekæmpe ulighed, sikre sundhed, og ikke mindst bremse klimaforandringerne gennem bæredygtig udvikling – såvel i social, økonomisk og miljømæssig forstand. Forskellen på de nye verdensmål og FN’s gamle 2015 Mål, der udløber nu i år, er, at de nye mål gælder for hele verden – og dermed også Danmark. Derfor er det oplagt at tale med skoleeleverne om dem.

IBIS har klargjort undervisningsmateriale til alle niveauer: Fra en kort animationsfilm til de yngre elever om en rummand, der kommer til jorden og lærer om menneskerne og verden, til mere kraftigt gods, der skal sætte tankerne i gang hos de ældste elever og få dem til at fundere over, hvad globale problemer egentlig er for en størrelse, om de selv personligt kan gøre noget og hvilke udfordringer, der betyder mest for dem personligt – at udrydde fattigdom, måske, eller at sikre uddannelse til alle i verden?

”Verdenstimen handler om at få eleverne til at reflektere over de store ting, lige meget hvor gamle de er. Vi skal få dem til at sætte ord på, hvilken verden de gerne vil leve i, og her er Verdensmålene en rigtig god anledning. Grundlæggende er det jo super vigtigt, at børn og unge også funderer over verden og dens udfordringer”, forklarer Heidi Brehm.

Relaterede nyheder