Kort Nyt – Afrika

Forbud mod minedrift i nationalpark

Det var ellers meningen at et kinesisk firma skulle udforske undergrunden for kul i Zimbabwes største nationalpark Hwange. Men heldigvis for de mange arter, som lever i parken - herunder blandt andet det truede sorte næsehorn og over 40.000 elefanter, er de nu sikret fred for miljøskadelig minedrift. 

Nyt håb for det hvide næsehorn

Forskere i Kenya har succesfuldt høstet ti æg fra de sidste to nordlige hvide næsehorn i verden. Lykkedes det dem at kunstigt inseminere de ti æg, kan de sikre artens overlevelse. Det nordlige hvide næsehorn levede oprindeligt i flere lande i Afrika, og i 1960 fandtes 2000 eksemplarer, men krybskytter har næsten udryddet dem.

Zimbabwe forbyder skoler at smide gravide elever ud

Zimbabwe har nu gjort det ulovligt at udvise piger fra skolen, fordi de er blevet gravide. Mere end 12 procent af dem, der dropper ud af skolen, gør det på grund af graviditet, og ofte er graviditeten resultatet af et overgreb. Loven er blevet strammet som en del af landets arbejde med mere ligestilling.

Sudan forbyder kvindelig omskæring

Det nordøstafrikanske land Sudan har en af verdens højeste rater af kvindelig omskæring. FN anslår, at 88 procent af sudanske kvinder og piger mellem 14 og 49 er blevet udsat for omskæring. Men det skal være slut nu. Den sudanske regering har netop forbudt kvindelig omskæring, og det vil kunne give op til tre år i fængsel for dem, der skærer.

Madagaskar planter millioner af træer

Madagaskar er gået i gang med at plante i alt 60 millioner træer for at genoprette sine skove. Den afrikanske østat mistede mellem 2001 og 2018 ca. en fjerdedel skov, og det vil landets regering nu kæmpe for at få tilbage. Den første million træer er allerede plantet.

Nye vinde i Vestafrika

Senegal er nu ved at lægge sidste hånd på den største vindmøllepark i Vestafrika. De første vindmøller er allerede begyndt at snurre, og når alle parkens 46 møller er i drift senere i år, forventes de at kunne dække en sjettedel af landets samlede elektricitetsforbrug. Projektet er delvist støttet af den danske stat, og vindmøllerne er leveret af Vestas.

Flere gorillaer i disen

For ti år siden var der kun 680 bjerggorillaer tilbage i verden, men takket være intensiv indsats for at beskytte dem er bestanden nu steget til over 1000.

Mere prævention i Mali

I 1990 var det kun 9 procent af kvinderne i det afrikanske land Mali, der havde adgang til moderne prævention. I dag er det 38 procent.

Botswana bekæmper aids

Botswana har nedbragt antallet af aids-dødsfald med en tredjedel siden 2010. Landet stiller nu behandling til rådighed for alle.

Færre dræbte elefanter

I 2011 blev 10 procent af Afrikas elefanter dræbt af krybskytter, men i 2017 var tallet faldet til under 4 procent, viser nyt studie.

Første malariavaccine i test

Verdens første vaccine mod malaria bliver nu testet i et stort forsøg i Malawi, Kenya og Ghana.

Forbud mod at bortføre babyelefanter

En lang række lande har vedtaget et forbud mod at tage vilde elefantunger fra deres flok. Ungerne er ofte blevet solgt videre til zoologiske haver.