Kort Nyt – Asien

Sri Lanka redder strandede hvaler

Flere end 100 strandede grindehvaler er blevet reddet i Sri Lanka, hvor de var gået på grund. Når hvaler strander, er det langt fra altid, de kan reddes. Men lokale frivillige og soldater fra den srilankanske flåde og kystvagt fik trukket langt de fleste hvaler ud på dybt vand. Kun fire af hvalerne døde.

Flere lande sætter ind mod børnearbejde og slaveri

Mindst 13 europæiske lande har nu enten lovgivet om virksomheders ansvar for arbejdsforhold i udlandet, eller de overvejer kraftigt at gøre det. Det sker blandt andet for at stoppe moderne slaveri og børnearbejde. Der er tale om et historisk momentum, mener menneskeretsorganisationer og eksperter.

New Zealand lovliggør abort

Parlamentet i New Zealand har netop stemt ja til at afkriminalisere abort, der ellers har været forbudt siden 1977. Tidligere skulle to læger godkende en eventuel abort – og det var kun muligt, hvis den gravide var i stor risiko for sundhedsskader.

Flere tropiske plastikforbud

De populære feriedestinationer Hawaii og Thailand slutter sig nu til den voksende gruppe af stater, der vil forbyde mange slags engangsplastik.

Højere bryllupsalder i Indonesien

Indonesien har hævet minimumsalderen for at blive gift fra 16 til 19 år. Det sker for at stoppe børneægteskaber.

Mini-øgle får egen ø

En lille øgle med blå hale blev udryddet i fri natur for 10 år siden, men det er lykkedes at avle 1.500 øgler i fangenskab. De får nu deres egen ø at leve på.

Skolepiger bekæmper tuberkulose

Siden 2016 har en organisering af pakistanske skolepiger bidraget til at diagnosticere over en million tuberkulosesmittede og videresendt dem til behandling.

Truet krokodille lægger nye æg

Udklækningen af 100 unger giver nyt håb for den kritisk truede gharial-krokodille. Hvert æg tæller, da der kun findes ca. 1000 af de voksne krokodiller.

Verdens mindste hjort findes stadig

Man troede, at den vietnamesiske dværghjort var uddød, men efter 30 år har man igen observeret den i Vietnams skove. Hjorten er på størrelse med en lille kat.

Bedre styr på fiskeriet i Thailand

EU har trukket et ’gult kort’ til Thailand tilbage, efter landet har slået ned på ulovligt fiskeri og de dårlige forhold for fiskerne, der blev afsløret i 2015.

Australien kørte på halv grøn kraft

For første gang har Australien kørt på mere end 50 procent grøn energi i et stykke tid. Det forventes at ske oftere og oftere fremover.

Truet delfin på vej frem

Den truede Irrawaddy-floddelfin klarer sig nu bedre i Cambodia. Bestanden er steget fra 80 til 92 delfiner siden 2015.