Kort Nyt – Globalt

Verdens fattigste er blevet rigere

Siden år 2000 er den globale økonomiske ulighed faldet, hvilket blandt andet skyldes en fordobling af indtægten blandt den fattigste halvdel af verdens befolkning. Udviklingen ses især i Indien og Kina, hvor der har været en vækst i indtjeningen hos landets fattigste arbejdere.

Samarbejde presser prisen på vaccine ned

Prisen på livsvigtig pneumokok-vaccine til børn er faldet med 43 procent. Det sker som resultat af vaccinesamarbejdet GAVI, hvor UNICEF har fået mængderabat fra en indisk producent. I de næste ti år skal der årligt produceres ti millioner doser af den billigere vaccine, der modvirker lungebetændelse og skal hjælpe med at redde små børns liv i en række lavindkomstlande.

Langt flere har nu fokus på klima

Siden år 2000 er bekymringen over klimaforandringerne næsten tredoblet i en række store lande. Hver anden forbruger er nu bekymret. Det viser en stor forbrugerundersøgelse, der repræsenterer 900 mio. forbrugere i 12 lande, heriblandt USA, Tyskland, Rusland og Kina.

Laveste antal henrettelser i 10 år

Færre mennesker bliver henrettet, og på verdensplan faldt antallet af offentlig kendte henrettelser til det laveste niveau i 10 år i 2019. Fra 2018 til 2019 faldt antallet af kendte henrettelser fra 690 til 657. Det præcise antal henrettelser på verdensplan kendes ikke, da Kina betragter antallet som en statshemmelighed.

Rekordmange bor i demokrati

Trods mange problemer lever flere mennesker nu i demokratiske lande end nogensinde før. Det skyldes især mere demokrati i Asien og Afrika.

Flere får lys over land

Antallet af mennesker i verden, der ikke har adgang til elektricitet, faldt sidste år fra 1.000 millioner til 860 millioner. Det skyldes især fremgang i Indien.

Verden er blevet mere LGBT-tolerant

De seneste ti år er verden generelt blevet betydeligt mere tolerant overfor seksuelle minoriteter, viser meningsmåling i 167 lande.

Flere sikre steder at sætte fødderne

Siden 2014 har verdens lande ryddet cirka 800 kvadratkilometer for landminer.

Stort fald i kulforbrug

Verdens forbrug af kul er faldet med 3 procent i år, viser fremskrivninger. Faldet svarer til det samlede kulforbrug i Spanien, Tyskland og Storbritannien.

Insulin skal blive billigere

WHO vil nu teste og godkende kopimedicin mod diabetes for at få prisen ned, så flere mennesker i især udviklingslande kan få adgang til behandling.

Halv pris på sol og vind

Prisen på vindkraft er halveret siden 2010. I samme periode er solenergi blevet 85 procent billigere.

Langt flere har nu egen bankkonto

Siden 2011 har 1,2 milliarder flere mennesker i verden fået egen bankkonto. Det giver blandt andet mulighed for at spare op og bedre modstå kriser.