Kort Nyt – Mellemøsten

Flygtninge vender hjem i Irak

Antallet af mennesker på flugt sætter stadig rekord i verden, men i Irak er fire millioner nu vendt hjem efter krigen.

Egypten hæver mindstelønnen

Den egyptiske mindsteløn for statsansatte bliver nu sat op fra 1200 til 2000 egyptiske pund. Det svarer dog stadig kun til ca. 770 kr. om måneden.

Vilde øjne 89

Protester stopper præsident

Efter massive folkelige protester meddeler Algeriets 82-årige præsident Bouteflika nu, at han ikke vil stille op til en femte valgperiode.

I østen stiger uddannelsen op

I Østasien og Mellemøsten tager rekordmange en højere uddannelse end deres forældre. Social mobilitet nedbringer fattigdom og skaber grobund for optimisme.

Lys i Afghanistan

I år 2000, under Taliban, havde under 1% af befolkningen i Afghanistan adgang til elektricitet. I dag når strømmen ud til ca. 84%.

Mere ligestilling i Saudi-Arabien

Kvinders nye ret til at køre bil i Saudi-Arabien puster liv i landets ligestillingsdebat. 15.000 kvinder har skrevet under på, at de kræver flere rettigheder.

Flere flygtninge vender hjem i Irak

For første gang siden 2013 er der nu flere irakere, der er vendt hjem, end der stadig er på flugt. Det skyldes, at sikkerheden er blevet bedre i visse områder.

Slut med landminer i Algeriet

Algeriet har nu destrueret deres sidste lager af landminer. Da de tidligere har ryddet alle landets minefelter, er de nu dermed helt fri for de lumske våben.

Lande lukker ned for led lov

Libanon, Tunesien og Jordan har skrottet en lov, der gjorde det muligt for voldtægtsmænd at slippe for straf ved at tvangsgifte sig med offeret.

Flere får råd til dyr medicin

Ny medicin mod hepatitis C er meget effektiv men også dyr. WHO har i samarbejde med en række lande fået prisen ned. I Egypten faldt prisen fra 900$ til 200$.

Jobkurser styrker kvinder i Egypten

Flere egyptiske kvinder forsørger sig selv takket være jobtræning og forbedrede arbejdsforhold på tekstilfabrikker. 16.500 har fået gavn af jobkurserne.

Bedre retssikkerhed i Mellemøsten

I Mellemøsten er andelen af fanger, der sidder i fængsel uden at være dømt, mere end halveret siden 2005. I 2005 var det 54 procent, nu er det 23 procent.