Kort Nyt

Langt flere har nu fokus på klima

Siden år 2000 er bekymringen over klimaforandringerne næsten tredoblet i en række store lande. Hver anden forbruger er nu bekymret. Det viser en stor forbrugerundersøgelse, der repræsenterer 900 mio. forbrugere i 12 lande, heriblandt USA, Tyskland, Rusland og Kina.

Færre piger i børneægteskaber

Gennem de sidste 15 år er der på verdensplan sket et fald i andelen af piger, der bliver giftet væk som børn. Ifølge FN’s seneste opgørelse var 20 procent af kvinder mellem 20 og 24 blevet gift, inden de fyldte 18 år, i 2019. I 2004 var tallet 25 procent. Det betyder, at 25 millioner børneægteskaber er blevet undgået i løbet af de seneste ti år.

Sudan forbyder kvindelig omskæring

Det nordøstafrikanske land Sudan har en af verdens højeste rater af kvindelig omskæring. FN anslår, at 88 procent af sudanske kvinder og piger mellem 14 og 49 er blevet udsat for omskæring. Men det skal være slut nu. Den sudanske regering har netop forbudt kvindelig omskæring, og det vil kunne give op til tre år i fængsel for dem, der skærer.

Laveste antal henrettelser i 10 år

Færre mennesker bliver henrettet, og på verdensplan faldt antallet af offentlig kendte henrettelser til det laveste niveau i 10 år i 2019. Fra 2018 til 2019 faldt antallet af kendte henrettelser fra 690 til 657. Det præcise antal henrettelser på verdensplan kendes ikke, da Kina betragter antallet som en statshemmelighed.

New Zealand lovliggør abort

Parlamentet i New Zealand har netop stemt ja til at afkriminalisere abort, der ellers har været forbudt siden 1977. Tidligere skulle to læger godkende en eventuel abort – og det var kun muligt, hvis den gravide var i stor risiko for sundhedsskader.

Chile nu fri for landminer

Efter 21 år er Chile nu blevet færdig med at rydde alle de landminer, som de udlagde i halvfjerdserne. Da Chile tilmeldte sig den internationale konvention mod landminer, der trådte i kraft i 1999, lovede chilenerne ikke bare at lade være med at producere, sælge og udlægge miner, men også at rydde de miner, de allerede havde plantet. 164 lande er med i aftalen, og indtil videre har de skrottet 52 millioner antipersonelminer.

Hawaiis pukkelhvaler kommer tilbage

Bestanden af Hawaiis pukkelhvaler er tolvdoblet de sidste 35 år, fra kun 800 hvaler til over 10.000, viser et amerikansk studie. Efter at have været erklæret truet i 46 år, blev bestanden af pukkelhvaler i 2016 kendt sund. Udviklingen er bl.a. sket på grund af den amerikanske naturbeskyttelseslov, der trådte i kraft i 1973.

Madagaskar planter millioner af træer

Madagaskar er gået i gang med at plante i alt 60 millioner træer for at genoprette sine skove. Den afrikanske østat mistede mellem 2001 og 2018 ca. en fjerdedel skov, og det vil landets regering nu kæmpe for at få tilbage. Den første million træer er allerede plantet.

Nye vinde i Vestafrika

Senegal er nu ved at lægge sidste hånd på den største vindmøllepark i Vestafrika. De første vindmøller er allerede begyndt at snurre, og når alle parkens 46 møller er i drift senere i år, forventes de at kunne dække en sjettedel af landets samlede elektricitetsforbrug. Projektet er delvist støttet af den danske stat, og vindmøllerne er leveret af Vestas.

Rekordmange bor i demokrati

Trods mange problemer lever flere mennesker nu i demokratiske lande end nogensinde før. Det skyldes især mere demokrati i Asien og Afrika.

Flere tropiske plastikforbud

De populære feriedestinationer Hawaii og Thailand slutter sig nu til den voksende gruppe af stater, der vil forbyde mange slags engangsplastik.

Norsk by slår elbilrekord

Bergen er den by i verden, hvor flest kører i elbil. I dag udgør elbiler 19,1 procent af byens biler, og tallet ventes snart at passere de 20 procent.