Genplantning af træer i Nepal
Del artikel
Andre Kategorier
Fra nøgne bjergsider til frodige skove. Det er den korte version af historien om den udvikling, som har fundet sted i Nepal i løbet af de sidste årtier. Den nepalesiske regering fældede store områder af skov, som resulterede i bjergsider, der lå brune hen i manglen på træer. Men med en intensiv indsats fra blandt andet CARE blev bjergene grønne igen.
Lokalbefolkningen i Nepal har i århundrede været afhængige af skoven for at skabe sig en levevej. Den intense afskovning betød, at det i stigende grad blev sværere for dem at leve som før. Og de led under de voldsomme jordskred, som den manglende skov ikke længere forhindrede eller afbød. Nogle gange skyllede hele landsbyer væk.
Det var først efter flere af regeringens mislykkedes forsøg på at genplante skoven, at ejerskabet over jorden blev overdraget til lokalbefolkningen, og at CARE kunne støtte dem i at genskabe skoven. ‘Det er ikke muligt at gøre bjergene grønne uden den lokale befolknings deltagelse,” fortæller Popular Gentle, afdelingsleder i CARE Nepal og forklarer videre: “Land skal gå til de lokale folk, som er afhængige af det.’
CARE Nepal hjalp med at organisere lokale brugergrupper, som fik ansvaret for at passe på skovene. Lokalbefolkningen fik dermed også adgang til skovens ressourcer, men det betød ikke at skoven blev udnyttet og ødelagt. For nu havde lokalbefolkningen en interesse i at bevare skoven. ‘Ejerskab er nøglen til succes, ‘ siger Popular Gentle og fortsætter: ‘Nød og afhængighed af skoven var jo hele tiden til stede blandt lokalbefolkningen, men motivationen til at passe på skoven kommer gennem ejerskabet.’ Og langsomt blev bjergsiderne grønnere.
CARE Nepal har været med til at skabe 14.000 lokale brugergrupper og i dag er 25 % af Nepals skove under forvaring af lokale brugergrupper. Det betyder at 1,375 millioner hektar skov bevares, samtidig med at tusinder af mennesker bliver hjulpet til et bedre liv.