Mineområdet langs grænsen til Zimbabwe og Mozambique bliver ryddet. Så kan lokalsamfundene bruge jorden og truede dyr bliver reddet. Foto: APOPO.

Rydning af landminer redder både mennesker og savannes store dyr

Et 37 kilometer langt dødeligt minefelt bliver nu ryddet på savannen mellem Zimbabwe og Mozambique. Det redder vilde dyr og giver nye livsvigtige ressourcer til de lokale.

Læs mere

Verdensmål 6: Rent Vand og Sanitet

Læs mere

Verdensmål 15: Livet på Land

Del artikel

Andre Kategorier

På en varm savanne i det sydlige Zimbabwe går en giraf og spiser blade fra buske og træer. Ved første øjekast ligner det en hver anden afrikansk savanne – men det kan ændre sig på et splitsekund. For hvis giraffen træder det forkerte sted, kan giraffens ben blive sprængt i stykker.

Savannen, der hedder Sengwe Wildlife Corridor, er nemlig dækket af anslået 15.300 dødlige landminer, som truer områdets dyreliv og tusindvis af mennesker.

Men nu skal det være slut. Den hollandske minerydningsorganisation APOPO har nemlig fået til opgave af den zimbabwiske regering at rydde områdets omkring 37 kilometer lange minefelt.

”Vi er meget begejstrede og beærede over at være med til at rydde mineområdet langs grænsen til Zimbabwe og Mozambique. Så kan lokalsamfundene bruge jorden frit og uden frygt, og vi kan sikre truede dyr og fredning af området,” siger Tess Tewelde Zimbabwes programleder fra APOPO.

Redder landbruget

Udover at rydningen af minerne vil redde truede vilde dyr som giraffer, elefanter og løver, vil det også give lokale samfund adgang til nye ressourcer.

Ifølge APOPO er der nemlig flere tusinde mennesker i området, som mangler adgang til livsvigtige ressourcer som vand og græsningsarealer til deres dyr, fordi de minebelagte områder ikke kan bruges. Samtidig kan området åbnes op for turisme, hvilke også kan give de lokale flere indtægter.

Oprindeligt blev minerne lagt for at forhindre guerillakrigere i at komme ind i landet i forbindelse med Zimbabwes befrielse tilbage i 1970’erne. Men nu er målet, at området er landminefrit i 2025.

Relaterede nyheder