Solceller på taget af Chikumbi Sundhedsklinik, Chongwe distriktet, Zambia. Foto: UNDP
Solceller sikrer strøm på sundhedsklinikker
Flere hundrede sundhedsklinikker i seks afrikanske lande har nu fået installeret solceller. Strømmen bruges blandt andet til at nedkøle medicin, vedligeholde patientjournaler og redde liv under operationer og fødsler.
Del artikel
Andre Kategorier
Regioner: Afrika
Temaer: Afrika under forandring, Grøn energi, Klima, Teknologi
Siden starten af 2017 har mere end 500 afrikanske sundhedsklinikker og sygehuse fået installeret solceller. Det er resultatet af projektet Solar for Health, der er et samarbejde mellem FN’s udviklingsprogram og seks afrikanske lande, blandt andet Zimbabwe og Zambia. Solcellerne sikrer sammen med batterier stabil strøm døgnet rundt.
I landdistrikterne er elektricitet ofte en mangelvare, og det er et stort problem for afsidesliggende sygehuse og klinikker. De kan ikke levere optimal hjælp, når de eksempelvis skal operere i skæret fra stearinlys, eller når vacciner udløber, fordi de ikke kan køles ned til rette temperatur. De problemer løser solcellerne.
“Vacciner er helt grundlæggende fremtiden for vores land, og de kan nu holde sig virkningsfulde længere. Solar for Health er meget vigtig i forsyningen og forvaltningen af medicinske hjælpemidler,” siger dr. Mwale Consity, som er overlæge i Copperbelt-provinsen, Zambia.
En af de vigtigste opgaver for sundhedsklinikkerne er at hjælpe gravide og fødende, hvor dødeligheden ofte er høj i landdistrikterne. Men med stabil strøm kan personalet reducere komplikationer, fordi ingen fødsler foregår i mørke, og fordi de kan foretage kejsersnit døgnet rundt uden at være bange for, at strømmen svigter.
Solcellerne har også gjort det nemmere at bruge patientjournaler og holde styr på medicin, da der ikke længere er computerproblemer på grund af hyppige strømafbrydelser.
De gode erfaringer fra Solar for Health bliver nu bredt ud til flere sundhedsklinikker og andre lande både i Afrika og Asien, blandt andet Vietnam.