Håndværkere og frivillige samler og søsætter flydende solceller i Colorado. Foto: CCBY Walden Floating PV / Dennis Schroeder
Asien søsætter solceller
Brugen af flydende solceller stiger enormt i disse år. Japan driver udviklingen, men der er også store projekter på vej i flere asiatiske lande.
Del artikel
Andre Kategorier
Regioner: Asien
Temaer: Grøn energi, Klima, Teknologi
Flere og flere lande eksperimenterer med flydende solceller som alternativ til traditionelle solcelleparker.
”Det er en af de løsninger, der skal til for, at vi kan omstille til vedvarende energi, ikke mindst i udviklingslandene. Det er en løsning, der har været fremme i nogle år nu, og vi kan se, at den bruges i større og større omfang,” siger Gunnar Boye Olesen, der er politisk koordinator for miljøorganisationen VedvarendeEnergi, der arbejder for at bremse klimaforandringerne.
Strømproduktionen fra flydende solceller blev 100-doblet mellem 2014-2018 på verdensplan, viser tal fra Verdensbanken.
Japan huser cirka 80 procent af verdens flydende solceller. Begrænset plads til solceller på land og tage har gjort teknologien særligt attraktiv i den tætbefolkede østat.
Andre asiatiske lande som Kina, Sydkorea, Singapore og Thailand investerer også i teknologien. Kina har netop indviet verdens største flydende solcelleanlæg i provinsen Anhui. Anlægget producerer 78 megawatt årligt, hvilket forsyner 21.000 hjem med elektricitet. Vestlige lande som USA, Storbritannien og Holland har også installeret mindre anlæg med flydende solceller.
Selvom teknologien stadig er meget mindre udbredt end normale solcelleanlæg, har den et stort potentiale, forklarer Gunnar Boye Olesen.
”Det er en relativt billig løsning, som især er effektiv i de varmere dele af verden, hvor solen står højt på himlen hele året. Det er desuden en fordel at rykke anlæggene ud på vandet, da de her kun optager noget ubrugt plads”, siger han.
Solcellerne er samtidig 15-20 procent mere effektive end normalt, fordi vandet køler dem ned.