Amsterdam. Foto: CCBY Felix Winkelnkemper
Myte modsagt: Folk hjælper faktisk fremmede
Ny forskning modsiger myten om, at de fleste generelt ignorerer det eller går forbi, når nogen bliver overfaldet.
Del artikel
Andre Kategorier
Regioner: Europa
Temaer: Fred og sikkerhed
De fleste har nok hørt historien om, at folk ofte bare står og glor, når andre kommer i problemer. For eksempel, hvis der er konflikt på gaden, og nogen er ved at komme op at slås. Fænomenet kaldes tilskuereffekten. Men myten passer som regel ikke. En gennemgang af videoer fra overvågningskameraer viser nu, at folk faktisk griber ind og hjælper i de fleste tilfælde.
Det viser den hidtil største systematiske undersøgelse af fænomenet. Forskerne bag studiet, der er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift American Psychologist, gennemgik i alt 219 videoer fra kameraer i det offentlige rum i tre lande: Holland, Storbritannien og Sydafrika. Videoerne viste både små og store spontane konflikter mellem mennesker, lige fra folk, der bare kommer op at skændes, til alvorlige voldelige overfald.
Sammentællingen viste, at når der var tilskuere til optrinnet, blandede fremmede sig i ni ud af 10 tilfælde for at standse konflikten. Typisk ved at tale situationen ned eller gå fysisk ind mellem de stridende parter og skille dem ad.
Det var langt fra alle tilskuere, der skred ind, men i gennemsnit var det 3-4 stykker. Og i modsætning til, hvad man tidligere har troet, blev sandsynligheden større, jo flere tilskuere, der var til stede. Teorien om tilskuereffekten siger ellers, at hver enkelt person i mængden har nemmere ved at putte sig og skyde ansvaret fra sig, jo flere mennesker, der er i tilskuergruppen. Men det var ikke det, forskerne fandt i denne undersøgelse.
Overraskende nok var der heller ikke nogen stor forskel på lysten til at blande sig i de to relativt fredelige europæiske lande i forhold til Sydafrika, der har ry som et betydeligt mere råt samfund.