Foto: Astrid Hjort

Solen sætter strøm til by i Bolivia

Det første solcellekraftværk i Bolivia er nu begyndt at levere ren energi til indbyggerne i landets nordlige Pando-provins. Værket er blevet bygget med hjælp fra Danmark.

Læs mere

Verdensmål 7: Bæredygtig Energi

Læs mere

Verdensmål 13: Klimaindsats

Del artikel

Andre Kategorier

Med en samlet kapacitet på 5 megawatt vil det nye kraftværk dække halvdelen af behovet for elektricitet i Cobija, der er den største by i Pando. Og det er hårdt tiltrængt, for kun omkring 64 pct. af byens borgere har adgang til elektricitet i dag.

Anlægget er støttet af dansk udviklingsbistand med 35 mio. kr., hvilket svarer til godt halvdelen af den samlede pris. Den anden halvdel betaler Bolivia selv, og anlægget forventes at tjene sig selv ind på under syv år, takket være besparelser på olie. Den grønne strøm fra solcellerne betyder nemlig, at Bolivia nu kan reducere importen af dieselolie med 1,9 mio. liter årligt, hvilket vil medføre en årlig besparelse på 1,8 mio. dollars og 5000 tons CO2.

Rekordprojekt med dansk hjælp

Den danske ambassadør i Bolivia, Ole Thonke, som deltog i indvielsen af solcelleanlægget, håber på flere danske samarbejder om vedvarende energi.

”Solcelleanlægget i Bolivia er det første i landet. Det er blevet gennemført på rekordtid og vil betyde, at borgerne herude i regnskoven, som de første i Bolivia, får adgang til ren energi. Det er både godt for klimaet og for lokalbefolkningen. Jeg håber, at det her eksempel kan lede til flere nye investeringer i vedvarende energi, i samarbejde med Danmark”, siger ambassadøren.

Det tog kun 174 dage at installere de første 8000 solcellepaneler, der nu står klar i det bolivianske solskin. Arbejdet fortsætter med resten af de i alt 17.334 paneler, der skal installeres for at nå op på fuld kapacitet. Hele projektet ventes at være færdigt i starten af december.

Stærk sol over isoleret provins

Der er flere årsager til, at det giver god mening at satse på solenergi i det nordlige Bolivia. Først og fremmest fordi, der er masser af solskin. En foranalyse fra det danske ingeniørfirma Niras konkluderede, at mulighederne for solenergi i området er lige så gode som i Spanien.

Samtidig er behovet for strøm stærkt stigende i området og i Bolivia som helhed. Pando-provinsen er den hurtigst voksende region i landet, og befolkningen i området er fordoblet på bare ti år.

Det er en udfordring at forsyne de mange nye indbyggere med elektricitet. Provinsen ligger isoleret langt mod nord, på grænsen til Peru og Brasilien, hvor det ikke er praktisk muligt at trække en forbindelse til Bolivias nationale el-net. Derfor har borgerne i Cobija indtil nu dækket behovet for energi med dieselgeneratorer.

Mange i fattigdommens skygge

Selvom det nye kraftværk er en solstrålehistorie for borgerne i Cobija, er der stadig mange bolivianere, der lever i skyggen, rent økonomisk. I modsætning til mange andre udviklingslande oplevede Bolivia stigende fattigdom i halvfemserne. Det kulminerede omkring 2002, hvor næsten hver tredje bolivianer ifølge Verdensbanken levede for under to dollars om dagen. Siden er der sket visse fremskridt, og i 2008 var tallet faldet til hver fjerde. Levealderen stiger langsomt, og flere har fået adgang til rent drikkevand.

Forbruget af strøm per person er mere end fordoblet siden 1990, men mange bolivianere har stadig ikke adgang til elektricitet. Den bolivianske regering har derfor sat som mål, at hele befolkningen skal være koblet på el-nettet i 2025. Solcellerne i Pando er et pilotprojekt i regeringens plan, og erfaringerne skal nu bruges til at udvide produktionen af vedvarende energi i Bolivia.

Relaterede nyheder