Børn og unge i Bangladesh får mulighed for at sikre sig selv og deres fremtid gennem uddannelse. Samtidig løfter de niveauet på deres virksomheder og sikrer aftagerne i Vesten leverancer. Foto: Ken Hermann.
Socialt ansvar er mere end god samvittighed
Red Barnets uddannelsesprojekt i Bangladesh sikrer børnearbejdere en bedre fremtid, bangladeshiske virksomheder gode medarbejdere og danske virksomheder stabile leverandører.
Del artikel
Uddannet til tekstilbranchen i Bangladesh
- Work2learn er et uddannelsesforløb for børn og unge mellem 14 og 18 år. Udover almindelig undervisning består uddannelsen af en ni måneders faglært uddannelse indenfor eksempelvis tekstilindustrien.
- Efter endt skolegang kommer eleven i en tre måneders lønnet praktik i sikre træningszoner hos de virksomheder, som Red Barnet samarbejder med. Når uddannelsen er bestået, tilbydes børnene job hos de samme virksomheder under ordentlige forhold og til en rimelig løn.
- Uddannelsesforløbet er tilrettelagt og gennemføres i samarbejde med en lokal uddannelsesinstitution, en dansk tekstilskole, Dansk Mode & Textil og Håndværksrådet, de skandinaviske virksomheder og deres underleverandører.
Andre Kategorier
Regioner: Asien
Temaer: Børn og unge, Uddannelse
»Når jeg er færdiguddannet, vil jeg kunne tjene op til 9.000 taka (ca. 640 kroner) hver måned. Det er en meget god løn i Bangladesh,« siger 18-årige Abdul.
Han er en del af Red Barnets uddannelsesprojekt ’Work2Learn’, som sikrer, at børn og unge får en faglært uddannelse samtidig med, at de tjener penge til familiens overlevelse.
Børnearbejde er ulovligt men foregår verden over og er oftest drevet af rå fattigdom. I den ideelle verden burde alle børn gå i skole, men i Red Barnet siger al erfaring, at det i virkelighedens verden kan få katastrofale følger for et barn og dets familie, hvis barnets indtægt går tabt.
»Løsningen skal findes i at hjælpe børnearbejdere væk fra de farlige forhold, ind i et lønnet uddannelsesforløb, og over i jobs, der er lovlige, så de beholder deres indtægt,« siger Camilla Erika Lerberg, leder af CSR-arbejdet i Red Barnet.
Det danske firma JYSK er en af Red Barnets samarbejdspartnere på projektet. Her er man begejstret for Work2Learn af flere årsager.
»Først og fremmest er vi glade for, at de unge får en uddannelse, der giver dem bedre fremtidsmuligheder – det handler om social ansvarlighed. Men der er jo også en større leveringssikkerhed og ensartethed i kvaliteten af vores produkter, når det kommer fra kvalificeret arbejdskraft,« siger Jonas Schrøder, direktør for kommunikation og CSR i JYSK, om udbyttet af samarbejdet, der opstod i sin nuværende form i 2009.
Han understreger samtidig, at det ikke har været helt omkostningsfrit.
»Vi har lagt en del timer i det, og vi har også været i Bangladesh og besøge vores leverandør, som de færdigudlærte lærlinge arbejder for. Men resultatet og læringen for os er meget værd,« siger Jonas Schrøder.
I alt har 150 børn indtil videre gennemført forløbet. »Vi sikrer, at børnene får en fremtid og en uddannelse, de kan bruge til noget, og at de fremover kan leve under ordentlige forhold. Samtidig løfter de uddannede børn niveauet for hele samfundet – det skaber vækst,« siger Camilla Erika Lerberg fra Red Barnet.
18-årige Abdul er et godt eksempel herpå: »Jeg drømmer om på et tidspunkt at være med til at uddanne andre. Når man kan et håndværk, kan man tjene flere penge. Lige nu sender jeg lidt af min løn hver måned til min familie.«