UNFPAs Nordiske Kontor
Pernille Fenger, chef for UNFPA’s nordiske kontor
UNFPAs nordiske kontor i København samarbejder med partnere i de nordiske lande for at fremme en verden, hvor alle graviditeter er ønskede, alle fødsler er sikre, og hvor alle unge mennesker kan udnytte deres fulde potentiale.
Seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder (SRHR) er et centralt aspekt af Verdensmålsdagsordenen; SRHR bidrager direkte til Verdensmål 3 og 5 og indirekte til en lang række af Verdensmålene herunder fattigdomsreduktion.
Alt for ofte ender unge kvinder i en negativ spiral: Manglende seksualundervisning, manglende adgang til prævention og skadelige traditioner som omskæring og børneægteskab resulterer i tidlig graviditet; i flere børn, end kvinderne ønsker; og i ringe mulighed for uddannelse og job. Det fastholder dem i fattigdom.
Hvis piger i stedet beskyttes mod skadelige traditioner og sammen med drengene får viden om og adgang til prævention, så er der større sandsynlighed for, at de bliver i skolen og får en uddannelse. Med længere skolegang og bedre jobmuligheder vælger kvinder generelt at få færre børn. Og de investerer mere i deres børns ernæring, sundhed og uddannelse.
Med andre ord er seksuel og reproduktiv sundhed udgangspunktet for at vende en negativ fattigdomsspiral til positiv udvikling for kvinden, hendes familie og samfund.
Heldigvis ser vi fremgang; Globalt får hver kvinde kun halvt så mange børn som for 50 år siden; andelen af kvinder, der dør i barselssengen er halveret siden 1990; og andelen af piger, der giftes bort, mens de stadig er børn, er faldet til ca. en ud af fire i udviklingslande.
I samarbejde med Verdens Bedste Nyheder vil UNFPA gerne sprede viden om disse gode resultater og skubbe på for en fortsat positiv udvikling for verdens mest sårbare kvinder.
Vi arbejder med følgende verdensmål
Del
UNFPA har i flere år været med til at dele konstruktive nyheder ud i forbindelse med Verdens Bedste Morgen.