CCBY Getashew Unicef

Afrika vaccinerer 116 millioner børn på en uge

En lang række afrikanske lande er gået sammen om en af de største vaccinationskampagner i Afrikas historie. Målet er at udrydde den lammende polio-virus en gang for alle.

Læs mere

Verdensmål 3: Sundhed og Trivsel

Læs mere

Verdensmål 17: Partnerskaber for Handling

Del artikel

Andre Kategorier

190.000 frivillige og sundhedshjælpere gik i den forgangne uge sammen om at vaccinere alle børn under fem år mod polio i 13 afrikanske lande.

Vaccinationskampagnen, der betegnes som en af de største af sin slags i Afrikas historie, skal forhindre at polio-sygdommen, som næsten er udryddet, igen vinder frem.

”Udryddelsen af polio vil være en sejr uden sidestykke, som ikke bare vil redde alle fremtidige generationer af børn fra en sygdom, som kan forebygges, men som også vil vise verden, hvad Afrika kan, når man samler sig om et fælles mål”, siger Marie-Pierre Piorier, som er regional chef for Vest- og Centralafrika i FN´s børneorganisation Unicef, der sammen med FN´s sundhedsorganisation WHO, står bag vaccinationskampagnen.

Poliovirussen anses i dag for at være næsten udryddet og i 2016 blev der kun registreret 37 tilfælde på verdensplan sammenlignet med 350.000 tilfælde tilbage i 1988.

Indtil for to år siden var sygdommen blevet slået tilbage til kun at forekomme naturligt i to lande,  Afghanistan og Pakistan, men i august 2016 blev fire børn lammet af sygdommen i det nordlige Nigeria og sundhedseksperter fra WHO advarer om, at de enorme fremskridt mod sygdommen stadig er sårbare, fordi polio-virussen er meget smitsom og ubemærket kan sprede sig til ubeskyttede mennesker.

Poliovirussen er næsten usynlig, idet mennesker kan være smittet uden at få symptomer. De fleste får højest feber af polio, men virussen medfører lammelser hos cirka en ud af 200 smittede. Mellem fem og ti procent af de lammede dør, når lungemuskulaturen rammes.

Relaterede nyheder