En skæv start rettet op
To-årige Zibusiso led af underernæring og vejede kun otte kilo, da han fik den rette hjælp. Undervisning i ernæring og en målrettet indsats reddede hans fremtid.
Del artikel
Andre Kategorier
Regioner: Afrika
Sult og underernæring rammer de mindste først. Sådan er det også i Lupane-distriktet i det vestlige Zimbabwe, hvor Folkekirkens Nødhjælp arbejder med underernæring og med at forøge produktionen af mad. Området er et af de tørreste og fattigste i det forkrøblede land, som langsomt er ved at komme på fode igen.
I landsbyen Somgolo lever folk af smålandbrug, men regnen er uberegnelig og høstudbyttet meget lille – under 350 kilo pr. hektar, hvis der da overhovedet er noget at høste. Landsbyen ligger ved et elefant-reservat, og når tørken bider, konkurrerer de store dyr med landsbyboerne om vand – og elefanterne invaderer majsmarkerne på grund af sult.
Toårige Zibusiso Tshuma bor i landsbyen sammen med sin familie. Han har altid været lille af sin alder og mere syg end andre børn. Hans mor Sichelesile troede, at hans langsomme udvikling skyldtes et malaria-angreb, da han var seks måneder gammel. Derfor har hun givet ham en sukkerholdig saft for at dulme hans smerter.
Det var først da Folkekirkens Nødhjælp sammen med den lokale samarbejdspartner Christian Care indskrev familien i et ernæringsprogram for børn under fem år, at Sichelesile forstod, at hendes barn led af underernæring. Den toårige dreng vejede kun otte kilo, da han modtog den rigtige hjælp.
”Jeg er så glad for, at han har taget tre kilo på. Hvis jeg ikke havde modtaget undervisning, ville jeg have fortsat med at give min dreng den sukkerholdige drik, ” siger Sichelesile. Zibusiso får igennem programmet majsgrød som indeholder soja, vitaminer og mineraler. Han er også blevet vaccineret mod børnesygdomme, så hans store fremskridt ikke bliver sat over styr.
For at forbedre familiens situation og sikre, at der fremover er mere mad i huset, kan familien deltage i et nyt projekt, hvor de enten får hjælp til at forbedre deres dyrkningsteknikker i marken, får såsæd til en køkkenhave og undervisning i at holde den, eller de kan modtage geder, som også kan skabe en indtægt og give børnene mælk.