En afrikansk mand og en vietnamesisk kvinde er med hinanden på kulturel udveksling i den nordlige provins Dien Bien i Vietnam. John Wihalla fra NADO i Tanzania er på studietur i Vietnam, men under opholdet er der også tid til vietnamesiske leg. Fotograf: Nguyen Phi Thoung (ADDA’s medarbejder i Hanoi, Vietnam).
Frugtbart syd-syd samarbejde
I det sydlige Tanzania, i regionen Njombe, har landboforeningen NADO, Njombe Agricultural Development Organisation, til huse. NADO’s overordnede målsætninger er at forbedre levevilkårene for landbefolkningen.
Del artikel
Andre Kategorier
Regioner: Asien
Temaer: Børn og unge, Natur, Produktion, Uddannelse
I samarbejde med ADDA har den lokale landboforening siden 2009 hjulpet med at forbedre bøndernes dyrkningsmetoder gennem undervisning i markskoler. Bønderne har herved kunnet optimere deres landbrugsproduktivitet.
Bondefamilierne har typisk seks medlemmer og bor normalt på et mindre landbrug på omkring 2,5 hektar. Her dyrker familierne ofte majs, bønner, solsikker, kartofler og i mindre grad grøntsager og frugter. Nogle familier har dyrehold, og den gennemsnitlige families indkomst pr. år er normalt 1600 – 2000 Kr.
På den anden side af kloden
I det nordlige Vietnam har man også gode erfaringer med markskoleuddannelser, og de deltagende bønder ser med det samme de mærkbare og målbare resultater opnået gennem øgede høstudbytter.
Derfor sagde NADO ikke nej, da et samarbejde med vietnamesiske markskoleeksperter bød sig.
John Wihallah fra NADO var således på studietur i den nordvestlige provins Dien Bien i Vietnam for at se og lære, hvordan markskoler fungerer der.
Kollegaerne fra Vietnam, Fr. Nguyen Thi Thu Hang og Hr. Hung, har under samarbejdet været i Njombe i kortere eller længere perioder for at bistå med deres ekspertise i markskoler og projektledelse. Samarbejdet mellem de to syd-partnere har fungeret godt, og det har højnet NADO’s standard.