I England har en lille afgift på fem pence gjort, at der bliver solgt omkring en halv milliard færre engangsplastikposer. Foto: Einar Mostad CCBY

Gebyr på fem pence sparer 546 millioner plastikposer

Salget af engangsplastikposer styrtdykker i England, og alene i år er det faldet med 49 procent. Det sker efter et ganske lille gebyr på poserne

Læs mere

Verdensmål 12: Ansvarligt Forbrug og Produktion

Læs mere

Verdensmål 13: Klimaindsats

Del artikel

Andre Kategorier

I det seneste år er der i England solgt omkring 564 millioner plastikposer. Det er hele 546 millioner færre end sidste år. Det svarer til, at en person i England er gået fra at købe 20 plastikposer om året til at købe 10. Det er også et stort fald sammenlignet med 2016, hvor en person købte hele 38 poser om året.

Godt for klimaet og miljøet
I Storbritannien bliver der hvert år brugt omkring fem millioner tons plastik, som udleder store mængder drivhusgasser, når det bliver produceret. Den drastiske reduktion i salget af engangsplastikposer i England er derfor godt nyt for klimaet. Derudover ender poserne ofte med at finde vej ud i vejkanter, skovbunde og i havene. Udover ikke at være særlig kønne i landskabet er de også til stor belastning for miljøet, hvor det tager mindst 400 år at nedbryde en enkelt plastikpose. Derudover kan plastikposer, som ender i have og skove, blive spist af dyr, der lider en smertefuld død. Derfor er det vigtigt med færre plastikposer, og Englands markante fald i salget af engangsplastikposer er et skridt i den rigtige retning.

 Mere handling er nødvendig
Det er dog nødvendigt med flere eksempler, som det vi ser i England, hvis de store problemer med plastik skal løses. FN estimerer, at der hvert år ender otte millioner tons plastik i havet. Det svarer til, at der hvert minut bliver dumpet indholdet af en skraldevogn i havet. Og forskere fra NGO’er og universiteter forudser en fordobling af plastik i havet i 2050, hvis produktionen af plastik fortætter, som den gør nu.

Hvis plastiktsunamien skal bremses, skal der flere tiltag imod vores plastikforbrug på bordet. Derfor vil den engelske regering sætte endnu flere sejl ind i kampen for af mindste produktionen af plastik. Som led Englands klimaplan skal tiltagene imod engangsplastikposer nemlig udvides endnu mere. Som det ser ud nu, er det nemlig kun butikker med mere end 250 ansatte, som skal lægge gebyret på poserne, men den lovpligtige betaling skal gælde alle butikker. Derudover planlægger regeringen også at fordoble prisen for poserne til ti pence, altså omkring 80 ører, sådan at forbruget af plastikposer i fremtiden bliver endnu lavere.

Relaterede nyheder