1

Foto: Carsten Villadsen

Handlekraftige unge styrker Myanmar

Uddannelse, sundhed og udvikling. Det er nogle af de emner unge i Myanmar sætter fokus på til gavn for indbyggere i afsondrede landområder.

Del artikel

Andre Kategorier

Regioner: Asien

Temaer: Børn og unge, Uddannelse

23-årige Mi Lawe Mon sætter sig hjemmevant i gruppen af mænd. De knap 20 mænd – både unge og ældre – møder den unge pige med anerkendende blikke og rykker lidt sammen på bast-måtterne for at lukke hende ind i cirklen. Den spinkle pige med det blide ansigt og lange sorte hår spiller en afgørende og vigtig rolle i landsbyen Kalawthut Village, der er placeret i staten Mon i det sydvestlige og nordlige Myanmar. Her kæmper landbyens 1000 indbyggere en daglig kamp for at tjene penge til mad og for at sikre deres børn skolegang og en bedre fremtid.

Mi Lawe Mon er uddannet som såkaldt fellow – følgesvend -gennem projektet MAS (Multi Action Service) som den folkekirkelige organisation Danmission driver i samarbejde med partneren Shalom. Formålet med fellow-projektet er at skabe social og politisk forandring, stoppe vold i lokalsamfundene og bygge tillid mellem forskellige etniske og religiøse grupper.

18 fellows er ind til videre uddannet og arbejder i 18 landsbyer, hvor de samlet set er i berøring med tusindvis af lokale indbyggere. Sammen med landsbybeboerne bygger de brønde, etablerer veje, skoler, sundhedsklinikker, underviser i sundhed og rettigheder, skaber dialog mellem konfliktende grupper og danner låne-sparegrupper.Alle aktiviteter, der skaber selvstændighed og forbedre levevilkårene i lokalsamfundene.

”Jeg har aldrig fortrudt et sekund, at jeg har valgt at blive fellow, heller ikke de perioder, hvor det har været svært og udmattende. Jeg har modtaget en uddannelse og en viden, som jeg nu kan dele med landsbyen og på den måde være med til at skabe en bedre fremtid for os alle”.

Siden 2010, da en form for demokrati blev genindført i Myanmar, er der sket store forandringer, men der er stadig lang vej. Kampene mellem etniske oprørsstyrker og militæret fører jævnligt til flygtningestrømme over grænserne til Thailand, Indien, Kina og Bangladesh. Myanmar er et land, der er plaget af politisk uro, korruption, borgerkrig, religiøse og etniske konflikter, og hvor 33 % lever under fattigdomsgrænsen.

July Seng Hkawn, der er programansvarlig for fellow-projektet, mener, at Myanmars unge er optaget af at sikre, at Myanmar ikke bliver et land, som ungdommen flygter fra, sådan som det ses i mange andre konfliktramte udviklingslande.

”Vores lands historie er præget af, at folket altid har haft svært ved at komme til orde og præge samfundet. Den mulighed øjner de unge nu. Derfor ser vi også mange unge, der melder sig til at lave frivilligt arbejde. De bekymrer sig om deres egne og deres medmenneskers rettigheder og leveforhold”.

Hvad er en fellow?

De unge fellows dedikerer deres liv til at bo og virke i en landsby i 2 år. Inden de udsendes uddannes de bl.a. i konflikthåndtering, kommunikation, samarbejde og dialog. Som fellow får man betalt mad og bolig, men modtager ingen løn. Det er et krav, at man som fellow bor i den landsby, man arbejder i. For at blive fellow skal man have en uddannelse, og man skal have erfaring med frivilligt arbejde. Langt de fleste fellows har efter endt skolegang studeret to år på et statsligt universitet.

Relaterede Nyheder