Foto: IPM

Ny kunststofring beskytter mod hiv

En simpel ring af blødt kunststof er et gennembrud i kampen mod hiv/aids. Efter ti års udviklingsarbejde er det nu bevist, at ringen virker i praksis.

Læs mere

Verdensmål 3: Sundhed og Trivsel

Læs mere

Verdensmål 5: Ligestilling mellem Kønnene

Del artikel

Andre Kategorier

To store kliniske forsøg viser, at en særlig ring af silikone, som placeres i skeden, nedsatte forsøgspersonernes risiko for at blive smittet med hiv med op til 61 procent.

Ringen indeholder stoffet Dapivirine, der forhindrer viruset i at lave kopier af sig selv inde i menneskelige celler. Stoffet frigives langsomt og absorberes kun i mindre grad i resten af kroppen. Forsøgene, der omfattede i alt 4.588 kvinder i fire afrikanske lande, viste også, at ringen er sikker til længere tids brug.

Gennembrud i kampen mod aids

Aids-Fondet i Danmark kalder resultaterne et gennembrud:

”Kvinder er særligt sårbare overfor hiv, og aids er stadig den største dødsårsag blandt fødedygtige kvinder på verdensplan. Derfor er det et gennembrud, at kvinderne i fremtiden selv kan træffe deres egne valg om forebyggelse af hiv,” siger Laura Kirch Kirkegaard, chef for international udvikling og partnerskaber i Aids-Fondet. Hun håber, at yderligere forskning vil vise, at ringen kan give 100 procents beskyttelse, når man sikrer sig, at man bruger den korrekt.

Dapivirine-ringen har været under udvikling af non profit-organisationen International Partnership for Microbicides (IPM) siden 2004, hvor de fik en licens til at bruge stoffet af et medicinalfirma, uden at betale royalties. En række lande har støttet projektet, heriblandt Danmark.

Relaterede nyheder