En mand får taget fingeraftryk til Aadhaar-systemet. Kolkatar, Indien. Foto: CCBY Biswarup Ganguly
Persondata giver indere pension uden problemer
I Indien betyder et nyt digital identitets-system, at fattige borgere bedre kan trænge igennem bureaukrati og korruption. Dermed kan de kræve deres rettigheder, blandt andet til pension.
Del artikel
Om forfatterne
Nandan Nilekani er grundlægger af og formand for The Unique
Identification Authority of India og førte Aadhaar – et biometrisk
funderet digitalt identifikationssystem – fra tegnebrættet til fuld
implementering.
Varad Pande, partner og ansvarlig for finansiel inklusion i Dalberg
Global Development Advisors. Han var fra 2009 til 2014
specialrådgiver for Indiens minister for udvikling i landområderne
og medstifter af Aadhaar.
Den 70-årige Basudeb Pahan bor i et afsides, skovklædt område i Jharkand i Indien. For at få udbetalt sin folkepension på 400 rupier om måneden (svarende til cirka 40 kroner) var han tidligere nødt til at gå 15 kilometer over bjerge og gennem jungle til Ramgarh, den nærmeste by med en bank. Her måtte han tilbringe timer med at stå i kø og tale godt for embedsmændene. Typisk ville det koste ham 10-15 procent af pensionen, før han overhovedet fik den udbetalt. Pahan, de lokale myndigheder og hele pensionsudbetalingssystemet var fanget i en forældet og bureaukratisk tradition.
I 2011 oplevede Pahan imidlertid en rejse fra den støvede fortid til Indiens teknologiske revolution. Pahan havde meldt sig til Aadhaar, et biometrisk funderet digitalt identifikationssystem, og da han efterfølgende skulle have udbetalt sin pension, kunne han nøjes med at gå ganske få meter til det lokale, kommunale kontor. Her indtastede en medarbejder, udpeget af banken, hans 12-cifrede Aadhaar-kode i en såkaldt microATM (en form for Dankort-automat). Pahan pressede sine fingre mod en tilkoblet fingeraftrykslæser, og få sekunder senere gav medarbejderen ham hans pensionsudbetaling.
Aadhaar har ikke alene givet Pahan mulighed for uden for enhver tvivl at bevise sin identitet, men også forandret hans oplevelse af at være borger. Punkt 16:9 i FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling lyder: ”Senest i 2030 skal alle have juridisk identifikation, herunder en fødselsattest”.
Hvis den digitale identifikation bliver udført rigtigt – som et opdateret og biometrisk baseret, digitalt system, der er tilgængeligt overalt – har det potentialet til at ændre menneskers liv i hele verden. I Indien er en milliard mennesker – en syvendedel af Jordens befolkning – allerede begyndt at mærke fordelene ved systemet.
Artiklen er en forkortet version af et kapitel fra bogen ’17 bud på en bedre verden’, hvor en række eksperter giver forslag til, hvordan vi kan nå FN’s 17 Verdensmål for Bæredygtig Udvikling inden 2030.