I 2020 investerede europæiske lande næsten 200 milliarder kroner i havvind. Foto: Wind Denmark CCBY

Rekordstore investeringer i europæisk havvind

EU-landene åbner pengepungen for flere havvindmøller, og flere lande kommer med på legen.

Læs mere

Verdensmål 7: Bæredygtig Energi

Læs mere

Verdensmål 13: Klimaindsats

Del artikel

Andre Kategorier

Der bliver høstet mere og mere energi fra de europæiske have. I løbet af 2020 blev ni havvindmølleparker tilsluttet elnettet. Møllerne har tilsammen en kapacitet på 2,9 GW– eller hvad der cirka svarer til elkapaciteten fra 12 Amagerværker – som faktisk er et lille skridt ned fra rekordåret 2019.

Samtidig investerede de europæiske lande rekordmeget i nye havvindmølleparker, i alt næsten 196 milliarder kroner, som skal finansiere 7,1 GW ny havvindmøllestrøm over de næste år.

Det viser en ny analyse fra WindEurope, brancheforeningen for vindkraft i Europa.

Nye lande kommer med

I Europa er havvind primært et Nordeuropæisk fænomen, og i 2020 var det lande som Holland, Belgien og Storbritannien, der byggede mest havvind.

Men nu begynder andre dele af Europa at komme med. Frankrig, der nu har blot én enkelt lille havvindmølle, er begyndt at investere stort, og kulnationen Polen, med nul havvindmøller, har netop lavet første aftale om en havvindmøllepark – og har kæmpestore planer frem mod 2040 og 2050.

”Havvind handler ikke længere blot om Nordsøen,” udtalte Giles Dickson, der er direktør i WindEurope, i forbindelse med offentliggørelsen af analysen. ”Polen, Spanien, Grækenland, Irland og de tre baltiske lande har alle planer. Den hurtige udvikling i flydende havvind vil støtte udbygningen i Atlanterhavet, Middelhavet og Sortehavet”.

Relaterede nyheder