Regeringen i Seoul begynder at omstille Sydkorea i en grønnere og renere retning. Foto: anokarina CCBY
Sydkorea har grønne planer og stor appetit på dansk viden
Længe har Sydkorea været fodslæbende på klimaområdet. Nu kommer de grønne investeringer og rekordstore satsninger på især havvindmøller.
Del artikel
Andre Kategorier
Regioner: Asien
Temaer: Bæredygtighed, Boligforhold, Grøn energi, Klima, Økonomi, Teknologi
Sydkorea har fået store grønne ambitioner. Landet, der er verdens 11. største økonomi, offentliggjorde i efteråret et mål om klimaneutralitet i 2050, og præsident Moon Jae-In har under stor fanfare fremlagt en ambitiøs genopretningsplan for den coronaramte økonomi, der har rekordstore grønne ambitioner – og der følger billioner og atter billioner af sydkoreanske won med i offentlige investeringer, der skal kickstarte omstillingen.
Planerne er ambitiøse, for Sydkorea er blandt de største udledere af drivhusgas i verden – den syvendestørste i 2017. Og hvor udledningerne i mange andre udviklede økonomier som fx USA eller EU-landene er fladet ud eller begyndt at falde langsomt siden 2000, har Sydkorea blot pumpet mere og mere drivhusgas ud i atmosfæren.
Omkring 60 kulkraftværker leverer mere end 40 procent af strømmen i landet, og gas og atomkraft deles stort set om den resterende strømproduktion. Vedvarende energi dækker kun omkring 5 procent. Det betyder, at selvom Sydkoreas grønne ambitioner er store, er udgangspunktet lavt. Så det er en kæmpe omstilling af energisystemet, der skal i gang.
”Kigger man på andelen af vedvarende energi i Sydkorea, så er det på omkring samme niveau som Danmark i 1995. Det tog os 25 år at komme op på omkring 70 procent,” siger Einar Jensen, der er dansk ambassadør i Sydkorea.
”Jeg tror, at Sydkorea kan gøre det hurtigere end det”.
Grøn pengekasse
Planerne er store. Præsidenten vil samlet set investere 815 milliarder kroner frem mod 2025 for at få økonomien på fode efter corona, og 40 procent af pengene er målrettet den grønne omstilling. Det er en større andel end fx EU’s coronapengekasse, der er 30 procent grøn, påpeger ambassadøren.
”Det er en fantastisk høj grøn andel, der skal gå til blandt andet energieffektiviseringer, grøn industri og havvind,” siger Einar Jensen.
Samtidig kommer planen også ind på områder som transport, infrastruktur og naturgenopretning. Eksempelvis skal kapaciteten af sol- og vindenergi mere end tredobles i 2025, 225.000 offentlige lejeboliger skal opgraderes med moderne isolering og solceller, og det samme gælder for tusindvis af offentlige bygninger som skoler, sundhedscentre og biblioteker og museer. Regeringen vil tage 1,2 millioner ældre fossilbiler af vejene og få mere end en million elbiler ind i trafikken i stedet, blandt andet ved at etablere 45.000 ladestandere.
Store planer for havvind
Set med danske øjne er det måske især de koreanske planer for havvind, der er interessante. Der er et mål om 12 GW havvindmøllestrøm i 2030 – cirka 165 gange så meget som niveauet i 2019.
”Havvind er helt sikkert en oplagt teknologi for Sydkorea,” siger Einar Jensen. ”Landet er to og en halv gang så stort som Danmark, men med flere end 51 millioner indbyggere, og 70 procent af landet er dækket af bjerge, hvor det er besværligt at sætte vindmøller op. Så der er ikke meget plads, hvis der også skal være skov og landbrug. Men Sydkorea er omgivet af vand, og havet ud for vestkysten er relativ lavt, så det er oplagt at sætte havmøller op”.
Samtidig er den koreanske industri gode til at bygge fundamenter og tårne til vindmøller, erfarne i at lægge marinekabler, så strømmen kan komme ind til land, og der ligger flere egnede havne på vestkysten, der kan blive ”det nye Esbjerg”, som Einar Jensen siger det.
Der er da også nogle af verdens største enkeltstående havmølleprojekter i støbeskeerne ud for den koreanske halvø, blandt andet planer for verdens største farme med flydende vindmøller, og ambitioner om verdens absolut største park med enorme 8,2 GW havvind.
Derfor arbejder ambassadøren og hans medarbejdere også med at banke på dørene hos koreanske politikere, myndigheder og virksomheder, der overvejer vindkraft – flere danske virksomheder er nemlig blandt verdens førende indenfor havvindmøller og vil gerne være en del af det kommende koreanske vindeventyr. Eksempelvis skal den danske virksomhed Ørsted være med til at bygge en park med 1,6 GW havvind – eller omkring på samme størrelse som Danmarks samlede, eksisterende havvindkraft. Og både Ørsted og flere andre danske virksomheder er i gang med at lave indledende vindmålinger på flere forskellige havområder for at undersøge, hvor man kan sætte mølleparker op.
Samtidig samarbejder danske myndigheder som fx Energistyrelsen med deres koreanske kolleger om at dele danske erfaringer om regler og reguleringer, muligheder for jobskabelse ved grønne investeringer, udbygning af havne og så videre, forklarer Einar Jensen.
”Sydkorea bliver det næste store sted for havvind,” mener ambassadøren.
Stor appetit
Sydkorea har i lang tid været voldsomt kritiseret for manglende klimaambitioner af forskere og grønne organisationer.
”Korea har været rigtig gode til at bygge kulkraftværker, atomkraftværker og gaskraftværker, så man har været lidt fodslæbende med at starte den grønne omstilling, i hvert fald indtil nu,” siger Einar Jensen.
Og den nye plan er generelt blevet positivt modtaget, men der er stadig mange områder, der er usikre. Eksempelvis har præsident Moon ikke annonceret en slutdato for landets mange kulkraftværker, selvom en række af de ældste kulværker skal lukkes ned over de næste 14 år – men en del af dem bliver erstattet med gas, et andet fossilt brændstof. Og selvom Moons store plan også vil skubbe på for gøre industrien grønnere og smartere, så har Sydkorea et utrolig tungt industrielt landskab med cement- og stålproduktion, skibsværfter og bilfabrikker. De bruger meget energi og er svære at afkarbonisere.
Så omstillingen til et grønnere Sydkorea sker ikke af sig selv. Det hele afhænger af, hvordan de flotte, nye planer bliver ført ud i livet, og om hvordan det langsigtede mål for 2050 bliver omsat til konkret politik efter 2025. Men nu har landet taget de første skridt.
”Jeg har brugt meget af det sidste år på at rejse rundt og tale med koreanske borgmestre og guvernører, der vil høre om Danmarks erfaringer med grøn omstilling,” siger Einar Jensen.
”Og jeg kan sige dig, at appetitten er stor”.