Både unge og voksne bruger deres fritid på at hjælpe til med pasningen af de nyplantede mangrover. Mangroverne sås på en beskyttet mark, hvor de hurtigt vokser sig stærke, og efter to til tre år kan mangroverne plantes ud langs kysten. Foto: Cathrine Dolleris, CARE

Mangrover danner mur mod tyfoner

Langs Vietnams kyst, der hvert år rammes af tyfoner og kraftige storme, er der plantet mangrover, som skærmer mod flodbølgerne og samtidig giver befolkningen forbedret jord og en ekstra indtægt.

Del artikel

Naturbeskyttelse i Vietnam

  • I gennemsnit rammer fire tyfoner eller kraftige storme Vietnam hvert år
  • Et 200 meter bredt mangrovebælte i tre meters højde reducerer en stormbølges kraft med op til 75 %
  • Mangrover giver effektiv beskyttelse mod stormbølger og er samtidig er godt gydeområde for fisk og skaldyr
  • Siden 2006 har CARE hjulpet med genplantning af mangrover på et areal svarende til 600 fodboldbaner

Andre Kategorier

Regioner: Asien

Temaer: Arbejde, Klima, Natur

Vietnam hærges hvert år af tyfoner og kraftige storme, der sender massive flodbølger ind over landet, og befolkningen langs kysten risikerer at miste alt. Huse og afgrøder bliver slugt af vandmasserne, og det saltrige havvand ødelægger brønde og gør de oversvømmede marker ufrugtbare i flere år.

Tidligere var den 3.444 kilometer lange kyststrækning beskyttet af tætte mangroveskove, men de knudrede træer har måttet vige pladsen for store rejefarme. De sidste knap 70 år er mere end 80 % af mangroveskovene blevet fældet.

Fra stiklinger til mangrovemur

Befolkningen i Vietnam mærker, hvordan tyfonerne nu rammer landet oftere og med voldsommere kraft end før. Derfor er beskyttelse mod naturens kræfter blevet vigtigere end nogensinde.

For at dæmme op for de tilbagevendende katastrofers omfang har CARE Vietnam siden 2006 hjulpet befolkningen med at genplante mangrove langs kysten. Og projektet er blevet mødt med stor begejstring, forklarer CARE Danmarks programkoordinator for Vietnam, Maria Ploug Petersen:

”CARE underviser befolkningen i, hvordan de skal passe de spæde mangroveplanter, men det er de lokale selv, der gør alt det hårde arbejde med at så og passe planterne, indtil de er robuste,” fortæller hun.

Mangroverne kræver omhyggelig pleje i de første to år, efter de er sået, men er herefter stærke nok til at blive plantet ud. Indtil nu er det blevet til lidt over 300 hektar mangroveplantager i Nga Thuy og Da Loc Kommune. Det svarer til et område på omkring 600 foldboldbaner, hvor mangroverne står som en mur og beskytter befolkningen.

Naturens egen klimasikring

Mangrover er naturens egen beskyttelse. Og den er effektiv. Et 200 meter bredt mangrovebælte i tre meters højde reducerer en stormbølges kraft med op til 75 % og beskytter bedre end de høje betonmure, der er opført andre steder langs kysten for at skærme mod naturens kræfter.

Samtidig er mangroverne et godt gydeområde for fisk og skaldyr, som gavner økosystemerne langs kysten og på sigt kan forsyne de lokale med en mere varieret kost og en ekstra indtægtskilde. De er en bæredygtig beskyttelse for både naturen og mennesker.

 

 

Relaterede Nyheder