Kort Nyt – Asien

Flygtninge får identitet

Over 250.000 flygtninge fra Rohingya-folket er nu blevet registreret. Det giver dem en reel identitet, der øger sikkerheden og kan hjælpe dem til at vende hjem.

Slut med malaria i Kina

Malaria har engang været et kæmpe problem i Kina, men siden 2016 har der ikke været nogen tilfælde. Det skyldes årtiers kamp mod sygdommen.

Taiwan legaliserer homoægteskaber

Som det første land i Asien har Taiwan legaliseret homoægteskaber. Det sker to år efter, at landets forfatningsdomstol erklærede forbuddet mod det ulovligt.

Sydkorea ophæver forbud mod abort

Sydkoreas forfatningsdomstol slår i en dom fast, at det fra 2020 skal være lovligt at få foretaget en abort. Abort har været ulovligt i Sydkorea siden 1953.

Bananblade erstatter plastikposer

Nogle supermarkeder i Thailand og Vietnam er begyndt at bruge bananblade til at pakke frugt og grønt. Bananbladene erstatter miljøskadelige plastikposer.

Elbusser rykker i Kina

Hver femte uge sender kineserne 9.500 nye elbusser på vejene, og de kinesiske busser sparer nu tre gange mere brændstof end alle verdens andre elbiler tilsammen.

Elbil-boom i Sri Lanka

Siden 2013 har Sri Lanka tidoblet antallet af el-drevne køretøjer, så der nu er 150.000 af dem på vejene.

Vaccine nåede frem trods krig

Trods borgerkrigen i Yemen er det lykkedes for WHO, UNICEF og lokale sundhedsmyndigheder at vaccinere 11,6 mio. børn mod mæslinger og røde hunde.

På vej mod polio-frit Pakistan

Efter en stor vaccineringskampagne er antallet af poliotilfælde i Pakistan faldet med 96 procent på bare fire år. Sidste år var der 18 tilfælde af polio i landet.

Fattigdommen er faldet i Bangladesh

Andelen af ekstremt fattige mennesker i Bangladesh er faldet fra 34,8 % i år 2000 til 14,8 % i 2016. De fleste har dog stadig en meget lav indkomst.

Færre plastikposer i Australien

Australiens to største supermarkeder stoppede med at udbyde plastikposer i midten af 2018. I slutningen af året blev der brugt 80% færre poser på landsplan.

Sanitet redder tusinder af liv

Indien mindsker antallet af farlige mave-tarm infektioner ved at bygge toiletter. Ifølge WHO er adgangen til sanitet steget fra 40 % til 90 % på fire år.