Kort Nyt – Globalt
Partnerskab beskytter skov
Ulovlig skovhugst er faldet med ti procentpoint i Indonesien og Ghana, efter landene indgik partnerskabsaftaler med EU om bæredygtigt skovbrug.
Flere dyrearter bliver nu beskyttet
På CoP17-topmødet for naturbeskyttelse besluttede verdens lande at beskytte flere arter og styrke kampen mod krybskytteri og illegal handel med dyr og planter.
Verdens lande vedtager klimaaftale
Klimaaftalen fra Paris har nu nok opbakning til, at aftalen bliver juridisk bindende. Målet er at begrænse de globale temperaturstigninger til maks to grader.
Slut med dyr som blinde passagerer
Nye internationale regler betyder, at skibe skal rense deres ballastvand for at forhindre, at skadelige arter spreder sig og truer lokale dyr og planter.
Millioner af børn overlever
Verdens lande har reddet 48 millioner børn under fem år fra at dø siden 2000. Dagligt dør 16.000 børn stadig, men det kan bremses med hjælp til fødsel og pleje.
Fire gange mere beskyttet hav
Siden 2000 er verdens beskyttede havområder firdoblet i størrelse. Verdensdelen Oceanien havde dengang kun 0,1 procent beskyttet hav, men har i dag 7,4 pct.
’Sultens slavehær’ skrumper
Selvom de var i arbejde, måtte mere end hver fjerde arbejder i verden leve for under 1,9 dollars om dagen i 2000. I dag er det hver tiende.
Nu 100 lande mod klyngebomber
I det seneste år har yderligere syv lande sluttet sig til den internationale aftale mod klyngebomber. Dermed har 100 lande nu forbudt de invaliderende våben.
Langt billigere medicin mod hiv/aids
I år 2000 kostede den livsvigtige medicin mod hiv/aids omkring 10.000 dollars per person om året, men i dag er prisen faldet til under 100 dollars.
Det kolde gys gav ny viden
”Ice bucket challenge” var ikke kun for sjov. Der blev indsamlet 115 mio. $ til at forske i sygdommen ALS, og det har nu ført til opdagelsen af et vigtigt gen.
En verden uden aids er i sigte
Der er nu flere der får medicin mod aids, end der er nye smittetilfælde. Medicinen forhindrer sygdommen i at sprede sig, og en verden uden aids er derfor mulig.
Nordamerika går sammen i klimakamp
USA, Canada og Mexico har indgået en aftale om at skifte til 50 procent ren energi inden 2025 og hjælpe hinanden med at begrænse skaderne fra klimaforandringer.