Kort Nyt

Ny metode sparer på vaccinen
Flere lande i Asien er begyndt at give to små vaccinationer mod polio i stedet for en stor. Det sparer dyrebar vaccine, og effekten er den samme.

Færre hajer i kinesiske fly
Som det første flyselskab indfører Air China nu stop for al transport af hajfinner. Det sker for at undgå, at verdens hajer forsvinder i kinesiske suppegryder.

Hollandske tog kører på vindkraft
I Holland kører alle tog nu på 100 pct. vindkraft. Elektriciteten kommer blandt andet fra Skandinavien.

Færre olieudslip fra tankskibe
I 1970’erne skete der i gennemsnit 24 udslip af olie fra tankskibe hvert år. I dag er der 1,8 udslip om året, selvom vi nu fragter langt mere olie med skib.

Kina forbyder handel med elfenben
Fra udgangen af 2017 forbyder Kina handel med elfenben for at redde verdens elefanter, der er stærkt truede. Flere organisationer kalder beslutningen historisk.

Kager mod klimaforandringer
Et kraftværk i Indien er begyndt at bruge en ny metode til at lave CO2 om til blandt andet bagepulver. Det bekæmper klimaforandringer og fremmer hjemmebag.

Fordobling af aids-medicin på 5 år
På kun fem år er antallet af mennesker der får livsvigtig medicin mod aids fordoblet til 18,2 millioner. Målet er at stoppe sygdommen inden 2030.

Røde hunde udryddet i Amerika
Nord- og Sydamerika blev sidste år den første region i verden til at udrydde virussygdommen rubella, i Danmark kendt som ‘røde hunde’, der kan skade fostre.

Mindre brug for hjælp i Asien
I de seneste ti år er de asiatiske landes afhængighed af udviklingshjælp faldet med en tredjedel, på grund af vækst og bedre brug af landenes egne resourcer.

Grøn energi overhaler kul
For første gang kan verden nu producere mere elektricitet fra vind, vand og sol end fra kul. Hver dag i 2015 blev der i gennemsnit opsat 500.000 solpaneler.

Frivillige stoppede gul feber
Et udbrud af gul feber i Angola og DR Congo er blevet stoppet, før sygdommen kunne nå at sprede sig. Over 41.000 frivillige vaccinerede 30 millioner mennesker.

Slut med syreregn
Syreforureningen af jordens atmosfære er nu næsten tilbage på niveau med før vi for alvor begyndte at forurene. Det skyldes filtre på skorstenene siden 70’erne.