Kort Nyt
EU skal reducere drivhusgasser med 55 procent
EU-landende har indgået en aftale om at reducere deres udledninger af drivhusgasser med mindst 55 procent inden 2030. Det er en mere ambitiøs plan end aftalen fra 2014, hvor landende blev enige om en reduktion på 40 procent. Lovforslaget om, hvordan reduktionen skal ske, vil komme i juni 2021.
Gratis bind og tamponer i Skotland
Som det første land i verden gør Skotland nu menstruationsprodukter gratis for alle, der har brug for dem. Loven skal gøre op med menstruationsfattigdom for dem, der ikke har råd til hygiejneprodukter som bind og tamponer. Derfor har et enigt parlament netop vedtaget, at lokale myndigheder skal sikre, menstruationsprodukter er gratis og nemt tilgængelige for alle.
Sri Lanka redder strandede hvaler
Flere end 100 strandede grindehvaler er blevet reddet i Sri Lanka, hvor de var gået på grund. Når hvaler strander, er det langt fra altid, de kan reddes. Men lokale frivillige og soldater fra den srilankanske flåde og kystvagt fik trukket langt de fleste hvaler ud på dybt vand. Kun fire af hvalerne døde.
Forbud mod minedrift i nationalpark
Det var ellers meningen at et kinesisk firma skulle udforske undergrunden for kul i Zimbabwes største nationalpark Hwange. Men heldigvis for de mange arter, som lever i parken - herunder blandt andet det truede sorte næsehorn og over 40.000 elefanter, er de nu sikret fred for miljøskadelig minedrift.
Stenbuk trives igen i Pyrenæerne
Hundrede år efter den langhornede stenbuk blev udryddet i Frankrig, trives den nu igen i de franske Pyrenæer. I 2014 blev der udsat spanske stenbukke i bjergene, som trives. I år er der født 70 nye kid i Frankrig, så bestanden er vokset til cirka 400. Ifølge eksperter er det en succes i kampen for at genetablere en levedygtig population i naturen.
Nyt håb for det hvide næsehorn
Forskere i Kenya har succesfuldt høstet ti æg fra de sidste to nordlige hvide næsehorn i verden. Lykkedes det dem at kunstigt inseminere de ti æg, kan de sikre artens overlevelse. Det nordlige hvide næsehorn levede oprindeligt i flere lande i Afrika, og i 1960 fandtes 2000 eksemplarer, men krybskytter har næsten udryddet dem.
Verdens fattigste er blevet rigere
Siden år 2000 er den globale økonomiske ulighed faldet, hvilket blandt andet skyldes en fordobling af indtægten blandt den fattigste halvdel af verdens befolkning. Udviklingen ses især i Indien og Kina, hvor der har været en vækst i indtjeningen hos landets fattigste arbejdere.
Ligeløn til Brasiliens fodbolddamer
Kvindelige fodboldspillere i Brasilien modtager nu samme løn som deres mandlige kollegaer, når de spiller landskamp. Det gælder både landsholdsløn og præmiepenge. Det kvindelige landshold i Brasilien er et af verdens bedste, og beslutningen kan fremadrettet lægge et pres på andre nationale fodboldforbund til at følge trop.
Zimbabwe forbyder skoler at smide gravide elever ud
Zimbabwe har nu gjort det ulovligt at udvise piger fra skolen, fordi de er blevet gravide. Mere end 12 procent af dem, der dropper ud af skolen, gør det på grund af graviditet, og ofte er graviditeten resultatet af et overgreb. Loven er blevet strammet som en del af landets arbejde med mere ligestilling.
Slørugler svæver igen i Storbritannien
Antallet af slørugler er næsten tredoblet i Storbritannien. I 1987 var der kun 4.500 ynglende uglepar, men efter årtiers kamp for uglerne er der nu 12.000 ynglepar. Det skyldes især en stor indsats for at opsætte redekasser som erstatning for de gamle træer og lader, hvor uglerne plejede at bygge rede.
Flere lande sætter ind mod børnearbejde og slaveri
Mindst 13 europæiske lande har nu enten lovgivet om virksomheders ansvar for arbejdsforhold i udlandet, eller de overvejer kraftigt at gøre det. Det sker blandt andet for at stoppe moderne slaveri og børnearbejde. Der er tale om et historisk momentum, mener menneskeretsorganisationer og eksperter.
Samarbejde presser prisen på vaccine ned
Prisen på livsvigtig pneumokok-vaccine til børn er faldet med 43 procent. Det sker som resultat af vaccinesamarbejdet GAVI, hvor UNICEF har fået mængderabat fra en indisk producent. I de næste ti år skal der årligt produceres ti millioner doser af den billigere vaccine, der modvirker lungebetændelse og skal hjælpe med at redde små børns liv i en række lavindkomstlande.