Camilla Lund Mikkelsen, Aktion Børnehjælp
Flittig fiskefanger forlader fattigdom
I kølvandet på naturkatastrofer kommer ikke kun knuste drømme, men også muligheder for at skabe et nyt liv. Indiske Jannagath Jena har grebet chancen.
Del artikel
Nyt liv efter cyklonen
Denne lille historie handler om blot én person blandt de ca. 6.500 cyklonramte mennesker, som Aktion Børnehjælp har hjulpet til ikke blot at komme tilbage til, hvor de var før cyklonen, men til at sikre deres situation og forbedre fremtidsudsigterne for dem selv og deres børn.
Andre Kategorier
Regioner: Asien
Temaer: Arbejde, Fødevarer, Humanitær bistand, Iværksætteri
Jannagath Jena kaster det orange net ud med stærk og sikker hånd, uden at tage notits af at blive filmet imens. Han har spredt fiskefoder ud for at tiltrække fiskene, som nu danser i overfladen som små sorte prikker i et undervandsceneshow.
Fiskeopdrætteren og iværksætteren er lang og senet at se på, og han ser alvorlig ud, som han står og kniber øjnene sammen mod solen. Han gør ikke noget særligt væsen af sig, og ligesom hans landstykke ligger lidt afsides, virker det ikke som om, han har behov for at udbasunere sin succes
Man ser det ikke umiddelbart, men det er kun knap halvandet år siden, Jannagath Jena mistede alt. Med en lille håndsrækning har han dog formået ikke blot at rejse sig igen, men at gribe en chance, som har udmøntet sig i en tredobling af hans årlige indtægt.
Genopbygningsprojekt gav ny start
I efteråret 2013 ramte supercyklonen Phailin Indiens østkyst. Området i det nordlige Orissa, hvor Jannagath Jena bor, er et af de steder, der blev hårdt ramt; med smadrede huse, oversvømmede marker og tusindvis af hjemløse til følge. Inden cyklonens hærgen havde Jena sin egen lille fiskedam, men den blev som så meget andet ødelagt af Phailin.
Da han blev tilbudt hjælp til at starte sit dambrug op igen, tog han det som en chance for at skabe et bedre liv for sig selv og sine sønner. Jannagath Jena modtog træning i dambrug fra en lokal fiskeekspert, som så et potentiale i den hårdtarbejdende mand. Fiskeeksperten opfordrede ham derfor til at tage et lån i et lån i banken og lease et stykke jord. Jena slog til og gravede en ny dam på sit jordlod, og plantede samtidig tomater og græskar for at få en yderligere indtægt.
Tidligere tjente han 15.000 rupees om året, og han fortæller, at han i år forventer at tjene 43.000 – altså næsten tre gange så mange penge. Og det er vel at mærke kun det første år. Han regner nemlig med at kunne forbedre sin indtægt endnu mere i årene, der kommer.
Store ambitioner og fremtidsdrømme
Ved at sælge fiskene mens de stadig var små, har han kunnet sælge dem til klækkerier og på denne måde hurtigt generere noget kapital, som han har investeret i sin virksomhed. Det nye kuld fisk vil han dog lade vokse sig store nok til at blive solgt på markedet, så han kan få en god pris for dem.
Orange græskar og røde tomater giver liv til farvepaletten på den tørre, brune jord. Grøntsagerne kan Jannagath Jena sælge på det lokale marked, og han har også planer om at begynde at forarbejde græskar for at lave chutney, så han får et endnu større udbytte. Intet skal dog gå til spilde, så græskarkernerne kan også ristes, og resterne kan bruges til fiskefoder.
Familien er drivkraften
Glæden over den ekstra indtægt er først og fremmest glæden ved at kunne give til familien. Jannagath Jena har to sønner, hvoraf den ene er gift og har to børn. Jenas sønner er stadig under uddannelse, og pengene går primært til deres skolegang.
Hans kone døde for få år tilbage af livmoderhalskræft, og en del af pengene går således også til at tilbagebetale penge, han lånte til hendes behandling.
Selvom Jannagath Jena kun er 48 år gammel, har han ingen planer om at gifte sig igen, da han hellere vil bruge sine penge på familien. Samtidig kan han ikke være sikker på, at en stedmoder vil tage sig af børn og børnebørn, som var det hendes egne.
Et lille puf blev til et kæmpe skridt
Da vi kørte derfra, sad jeg med en følelse i maven af, at hvis jeg kommer tilbage om fem år, så leaser han ikke det land længere – han ejer det og mere til! Han vil på sin egen stilfærdige og hårdtarbejdende måde blive ved med at udvikle og nytænke sin forretning som en ægte iværksættersucces.