US Army Africa
Malariavaccine på vej
Malaria rammer årligt flere hundrede millioner mennesker i den tredje verden. Nu er den første vaccine på vej.
Del artikel
Læs WHO’s rapport om malaria:
Andre Kategorier
I udviklingslande kan myggestik være dræbende. Malaria overføres til mennesker via myggearten anopheles, og sygdommen er blandt de mest dødbringende sygdomme i udviklingslandene. I nyere tid har der dog været fremgang på området. Fra år 2000 til 2012 blev antallet af malariatilfælde nedbragt med 29 procent, mens antallet af dødsfald blev nedbragt med 45 procent. Det skyldes bl.a. udbredelse af myggenet og forbedrede behandlingsmetoder.
Men trods de store fremskridt er malaria fortsat udbredt. WHO anslår at 207 millioner mennesker blev smittet med sygdommen alene i 2012, og at 627.000 mennesker døde som følge heraf. Langt de fleste dødsfald finder sted i Afrika syd for Sahara, hvor særligt børn under fem år er udsatte.
Forskere på vej med vaccine
Bekæmpelsen af malaria er på det seneste stødt på nye udfordringer. Malariaparasitter har udviklet resistens overfor den udbredte medicin artemisinin i de fire asiatiske lande Cambodja, Myanmar, Thailand og Vietnam. Forskere frygter nu, at resistens spreder sig til de sårbare regioner i Afrika, hvor Nigeria og Den Centralafrikanske Republik alene tegner sig for 40 procent af verdens malariarelaterede dødsfald.
“Udviklingen af resistens truer den globale kontrol med og behandling af malaria, eftersom der ikke er noget alternativ til medicinen, hvis dens effekt forringes yderligere, og hvis resistens spreder sig udenfor regionen,” skriver Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria, ifølge IRIN News.
Derfor arbejdes der blandt forskere verden over på at udvikle nye våben i kampen mod malaria. I dag kan sygdommen forebygges med myggenet og behandles med medicin, men der er endnu ikke fundet nogen vaccine. Det kan dog meget vel ændre sig i den nærmeste fremtid. Blandt andet tester medicinalvirksomheden GlaxoSmithKline (GSK) i øjeblikket en ny vaccine i syv afrikanske lande, og foreløbige resultater tyder på, at ni ud af ti vaccinerede børn kan reddes fra malaria. Resultaterne er opløftende og giver håb om at accelerere arbejdet mod udryddelse af malaria.
GSK’s direktør Sir Andrew Witty har i et nyligt interview med britiske ITV afgivet løfte om at prissætte en ny vaccine billigt, så den vil blive tilgængelig for verdens fattigste.