UNICEF/Benedicte Kurzen
Niger bremser børnedødelighed
År efter år har Niger nedbragt børnedødeligheden. Nu nærmer det fattige vestafrikanske land sig FNs mål for at nedbringe børnedødeligheden med to tredjedele.
Del artikel
Læs mere i UNICEFs rapport
Andre Kategorier
Regioner: Afrika
Temaer: Børn og unge
Som et af verdens fattigste lande står Niger overfor store udfordringer, både når det gælder uddannelse, sundhed og menneskerettigheder. Men indimellem tændes et lille lys i mørket, og Niger har de seneste år vist bemærkelsesværdig fremgang i kampen mod børnedødeligheden. For børn under fem år er antallet af dødsfald per 1.000 personer er faldet fra 314 i 1990 til 125 i 2011. Det samme gør sig gældende for spædbørn, hvor dødeligheden er faldet fra 133 per 1.000 i 1990 til 66 i 2011, ifølge de seneste tal fra UNICEF.
”Der er tale om en helt exceptionel indsats. Hvis vi sammenligner med andre lande som Burkina Faso, Mali og Nigeria, har Niger klaret sig langt bedre,” siger Isselmou Boukhary, FNs vice-direktør i Niger, ifølge IRIN News.De store fremskridt kan blandt andet tilskrives Nigers regering, som siden 2006 har tilbudt gratis lægehjælp til alle børn under fem år. Særlig fokus har været lagt på sygdomme som malaria, diarré og luftvejsinfektioner, der er de mest udbredte årsager til børnedødelighed i landet. Samtidig bliver mødre tilbudt gratis konsultationer før og efter fødslen, mulighed for kejsersnit, og alene i 2013 er 1.000 nye lægeklinikker blevet oprettet i Nigers landområder.
Også det internationale samfund har bidraget til udviklingen. Siden 1990’erne har samarbejdspartnere som Europa-Kommissionen og UNICEF øget deres bistand til bekæmpelse af spædbørnsdødelighed med 77 procent.
Forhindringer for flere fremskridt
På trods af de gode resultater står flere alvorlige forhindringer i vejen for yderligere fremskridt. Kun ved 18 procent af alle fødsler er der sundhedsfagligt personale til stede, og mødredødeligheden er fortsat høj.
Dertil kommer udfordringer i form af et stigende befolkningstal, som sætter sundhedssektoren under pres, udbredt fejlernæring samt administrative problemer, der betyder, at mange sundhedsklinikker ikke formår at betale udgifter til lønninger og medicin til tiden. Nigers imponerende fremskridt kræver derfor stadig støtte fra det internationale samfund, hvis udviklingen skal fortsætte.