Økoturismen slår rødder i Vietnams regnskov
Økoturismen blomstrer mange steder i verden. Også i Vietnam. Cat Tien Nationalpark byder flere og flere gæster velkommen i regnskoven, hvor de kan opleve vilde dyr og komme tæt på vietnamesisk kultur, og samtidig gavne både naturen og lokalbefolkningen.
Del artikel
Andre Kategorier
Når vi har tilbagelagt et 10.000 kilometer langt CO2-spor tværs over kloden, blevet fragtet gennem storbyens massive trafik, og til sidst træder ind i den sårbare regnskov, føler mange turister, at deres miljøbelastende kvote er fyldt op. Flere og flere turister ønsker, at deres besøg både gavner den lokale befolkning og støtter op om at bevare den smukke natur.
Går turen til Sydvietnam, kan det lade sig gøre. For i Cat Tien Nationalpark har lokale, i samarbejde med WWF Verdensnaturfonden, siden 2008 forsøgt at få økoturismen til at slå rødder. Den grønne rejseform indbringer et stigende antal besøgende til nationalparken og det nye økovenlige langhus i landsbyen Tai Lai, er netop blevet indviet af de første gæster. Fra langhuset har besøgende en fantastisk udsigt ind i parken og ud over de store rismarker, hvor man i denne del af Vietnam stadig bruger vandbøfler til arbejdet.
‘Økohoteller’ der skader naturen
Vietnam er et grønt land, og når man rejser rundt, kan man ikke altid se den belastning, som turisme har på miljøet, med det blotte øje. Ligesom mange andre steder i verden er rejsetilbud markedsført som ’økoturisme’ boomet de seneste år. Ifølge FN’s turismeorganisaiton, UNWTO dækker rejseformen over ansvarlige rejser, der bidrager til at bevare miljøet. Men så længe der ikke findes nogen bredt anerkendt certificeringsordning, der kan bruges til at verificere, at et produkt reelt er ansvarlig økoturisme, er fortolkningerne mange.
Og konsekvenserne er store. Skov fældes for at gøre plads til store resorts, og enorme energi- og vandforsyninger til hoteller udpiner eller forurener de lokale naturressourcer og økosystemer. Og ofte er lokalbefolkningerne hverken med til at præge den udvikling, som turismen har eller drage fordel af denne.
Et initiativ med grønne fingre
Derfor startede WWF i 2008 et samarbejde med myndigheder, vietnamesiske turoperatører, og ikke mindst, de lokale i landsbyerne omkring Cat Tien nationalpark. Målet var at bruge økoturisme som katalysator for at skabe bæredygtig udvikling i og omkring nationalparken – en udvikling, der skulle komme både lokalbefolkningen og biodiversiteten i nationalparken til gavn.
Lokale folk fra landsbyerne og nationalparkens ansatte er derfor blevet trænet i forvaltning af turisme og miljø. Og projektet ser nu ud til at bære frugt, forklarer programleder for skov og bæredygtig produktion i WWF, Lasse Juul-Olsen: ”Dette projekt skal selvsagt kunne stå på egne ben, og lokalt ejerskab er en nødvendighed. Det er derfor også en væsentlig milepæl, at der nu er udarbejdet en langsigtet strategi for økoturisme og at kronen på værket, Tai Lai Longhouse, i januar kunne byde gæster fra hele verden velkommen.”
Et grønt hjem
Tai Lai Longhouse er et godt alternativ for de turister, der ikke ønsker at bo på eksklusive resorts, men hellere vil opleve regnskoven og den lokale kultur på mere primitivt og nært hold. Her kan man ligge under myggenettet og lytte til regnskovens lyde gennem den tynde bambusvæg i langhuset. Og om morgenen, når solen står op, nyde de naturlige omgivelser, langhuset ligger i. Huset er bygget af lokalt produceret bambusmateriale og konstrueret efter traditionelle byggemetoder.
Adrenalinkick i junglen
De to turoperatører, VietAdventure og Innoviet, har udviklet forskellige ture i og omkring Cat Tien Nationalpark. De byder på en lang række aktiviteter, der spænder bredt. For de adrenalinopsøgende, er der mountainbiking og trekkingture. For naturentusiasterne er der junglevandring med lokale guider, der er opvokset i regnskoven og som derfor er eksperter i det lokale plante- og dyreliv.
Er man til kultur, er der i Tai Lai området mulighed for at besøge små samfund med mange indfødte folk, og opleve traditionel kultur og dans. Når dagens eventyr er veloverstået, kan gæsterne nyde traditionel mad med råvarer dyrket i nærheden. Lasse Juul-Olsen, fortæller ”Der er rig mulighed for at spotte Gibbon-aber, krokodiller og komme tæt på traditionelle samfund. Det vigtige er, at turistpotentialet udnyttes på en måde, så naturen bevares og lokalbefolkningen nyder godt af det.”
En skov af ressourcer
Samfundene omkring nationalparken er blandt nogle af Vietnams fattigste. Mange af dem var tidligere risbønder, men jorden blev udpint og overbelastet, og flere begyndte at leve af krybskytteri og illegal skovhugst. Skoven er et kæmpe ressourcekammer, og mange mennesker har været afhængige af den i generationer. Derfor handler det om at udnytte de rigtige ressourcer i skoven, forklarer WWF-medarbejderen: ”Når de lokale tjener penge på turisterne, behøver de ikke længere illegalt at fælde træ og skyde dyr i skoven.”
Lokale ser grønne muligheder
Økoturismen er afhængig af netop de lokale, der har et indgående kendskab til området. Det er kun dem, der kender regnskovens hemmeligheder og smutveje. Rigtig mange begynder at se muligheder i turismen, og forventningerne er store. Flere familier investerer nu i at forbedre deres egne huse, så at de kan åbne guesthouses, hvor turister bor og spiser med værtsfamilien. Også bevidstheden omkring skovens værdi synes at vokse i den lokale befolkning:
”Siden 2009 er der i disse områder af Cat Tien sket en betydelig nedgang i illegale aktiviteter i regnskoven. Nu passer de lokale på skoven ved at vise turister rundt i stedet. Det viser os, at, at naturbevarelse og turisme kan gå hånd i hånd.” siger Lasse Juul-Olsen.