Der bliver udvekslet erfaringer om korrupte læger, lærere og embedsmænd, når de kenyanske kvinder mødes foran vandhanen i nabolaget. Foto: Peter Bischoff
Østafrikas korruption skal sms’es væk
Sms og Facebook er de nyeste midler i den østafrikanske kamp mod korruption. Et pilotprojekt i Kenya har givet overvældende respons og venter nu på mere finansiering. I Tanzania og Uganda er projekter på vej.
Del artikel
Indflydelse til verdens fattigste:
Mellemfolkeligt Samvirke (MS) har specialiseret sig i at fremme god regeringsførelse i u-lande – herunder at gøre op med korruption og udemokratiske beslutningsprocesser. MS er en del af ActionAid og arbejder i 56 lande.
Andre Kategorier
Regioner: Afrika
Temaer: Børn og unge, Økonomi, Teknologi
Dit barns lærer tilbyder ekstra lektiehjælp for et par dollars ekstra per semester. Hvis du ikke betaler, kommer dit barn på bagerste række og er garanteret en dårlig karakter. Betaler du?
Sådan er virkeligheden for mange i Uganda, hvor korruptionen både sker i toppen og i bunden af samfundet. Et nyt projekt skal dæmme op for den massive korruption gennem sms’ende kvinder.
”Vi bruger kvinder, som befinder sig ved selve roden af korruptionen. Vi bekæmper korruption på husholdningsniveauet,” siger Cissy Kabanga fra organisationen ACCU, (Anti-corruption Coalition Uganda), der leder antikorruptionsprojektet.
Det er netop på husholdningsniveau, at de mange fortællinger om råddenskab florerer, Når kvinder f.eks. henter vand ved brønden, fortæller de hinanden om lægen, der krævede ekstra betaling, om embedsmanden, der forlangte en seddel, etc. Men ofte når historierne ikke længere end til kvinderne, og det er et problem for de organisationer, som bekæmper korruption. Derfor har 640 kvinder nu fået mobiltelefoner og kan anonymt melde korruption til organisationen.
SMS gør en forskel i Kenya
I Kenya har et pilotprojekt kørt med overvældende respons. Kampagner i fire distrikter har resulteret i hundredvis af sms-beskeder om korruption.
”Efter beskeder om korruption, skal lederne af en teknisk skole og en folkeskole nu i retten for svindel. De har også mistet deres job, fordi det er kommet frem, at de har taget penge, der var øremærket til forbedringer af skolerne,” forklarer Edward Alitsi, der står i spidsen for ActionAids antikorruptionsprogram i Kenya.
Facebook midt i kampen
Også i Tanzania barsles der med sms-service, men indtil videre er det Facebook-siden ”Corruption Tracker”, der er knudepunkt for almindelige menneskers kamp mod korruption.
”De myndigheder og institutioner, der skal undersøge og bekæmpe korruption, er nogle gange selv korrupte. Det kræver enormt menneskeligt overskud at kæmpe en sag. Med twitter og Facebook har korruptionen fået lidt trangere kår,” siger Attilo Tagalile der er redaktør for Corruption Tracker.