Regnhøst og vandfiltre redder liv i Nicaragua

I Nicaragua har man med held bekæmpet forurenet drikkevand og tørke ved hjælp af et projekt, som redder liv - og som kan være med til at løse den tredje verdens vandproblemer.

Del artikel

Andre Kategorier

Regioner: Latinamerika

Temaer: Klima, Sundhed

Santa Rosa del Peñón i det nordlige Nicaragua ligner et postkort med sine bugtede bjerge og små huse med tegltage. Men idyllen gemmer på en dyster virkelighed. Området lider af tørke på grund af klimaforandringer, og folk tvinges til at drikke vand, der er forurenet med arsenik, bakterier og sulfater, som kan forårsage nyre- og leversygdomme, samt kræft.

Heldigvis findes der en simpel løsning. Man høster regnvand fra hustage og samler det i vandtanke. En tank indeholder typisk 16.000 liter rent vand, som også kan bruges til køkkenhaver, og det sikrer bedre kost og sundhed.

”Et almindeligt tag kan ”høste” i tusindvis af liter rent vand hvert år. Vandhøst kan medvirke til at løse mange vandproblemer i udviklingslandene. Det er en bæredygtig, billig og simpel metode. Især fordi ressourcerne allerede findes i form af regn, som ville ende i floderne,” forklarer Álvaro Rodriguez, en specialist i vand, skov- og landbrug, som samarbejder med den danske organisation IBIS i det mellemamerikanske miljønetværk, Sustainability Watch.

Mere tid til lektier

”Med vandtanken kan vi drikke vand uden at være bange. Før brugte vi to timer om dagen på at hente vand. Nu gør vi det på 15 minutter, så børnene har også bedre tid til deres lektier,” forklarer Yasmina del Socorro Martínez Gómez, som er medlem af vandkomitéen i landsbyen La Pita.

En skole i landsbyen Buena Vista vil bruge vandet fra cisternen til at opdyrke en skolehave med grøntsager.

”Børnene vil få en mere varieret og vitaminrig kost, og deres sundhedstilstand vil blive bedre,” forklarer den 23-årige lærer Martha Lorena Martín.

IBIS har også doneret vandfiltre, som renser flodvand for bakterier. Et filter koster 120 kroner og sikrer en familie rent vand i to år.

Ifølge Curo Antonio Rodríguez gør det en kæmpe forskel: ”Vi henter vand i floden, og tidligere var der børn i vores lokalsamfund, som døde af diarré på grund af vandet. Men efter vi fik filtrene, har vi ikke haft syge børn. Vandfiltrene redder liv.”

Relaterede Nyheder