2

downtoearth.org

Sol, vind og biomasse giver energi til verdens fattige

Verdens fattige lande har sjældent råd til at koble fjerntliggende landsbyer på det nationale elektricitetsnet. Ny teknologi gør det rentabelt at give landbefolkningen lys i hjemmet uden at belaste miljøet.

Del artikel

Andre Kategorier

Regioner: Asien

For de fleste danskere vil et par timer uden strøm få hverdagen til at bryde sammen. Men for 550 millioner afrikanere og 400 millioner asiater er hver dag en dag uden strøm. Små lokale elselskaber er dog begyndt at tænde lys i mørket. Disse microgrids som de kaldes på engelsk leverer bæredygtig energi til små byer og landsbyer. Ifølge en ny rapport fra analysefirmaet Navigant Research er microgrid ideelle til at imødekomme den stigende efterspørgsel på el blandt verdens fattige udenfor byerne. I Indien alene lever 268 millioner mennesker på landet uden adgang til elektricitet, men cirka 200 landsbyer har i de seneste år fået deres egne microgridanlæg, der leverer strøm fra bæredygtige kilder som solceller eller biomasseanlæg. De mindste anlæg giver strøm til under 50 hustande, mens de større anlæg leverer el til cirka 500 husstande. Men sælgere af køleskabe, fjernsyn og andre energislugende apparater skal ikke regne med at sælge noget i landsbyer med microgrid, for strømmen er stærkt rationeret.

I nogle landsbyer leverer microgridanlæggene kun strøm fra klokken seks om aftenen til midnat, og husstandene har kun tilladelse til at have to LED-pærer og et enkelt udtag til at oplade mobiltelefoner. Andre steder er der strøm lidt længere og mulighed for at bruge mere energitunge apparater som for eksempel små tv-apparater. Det lyder ikke af meget, men adgangen til selv få timers strøm i små mængder er en hverdagsrevolution for familierne i landsbyerne, der har været vant til at bruge petroleumslamper som eneste lyskilde. Nu kan de smide de forurenende petroleumslamper ud og i stedet få et bedre indeklima med færre luftvejssygdomme til følge. Andre positive konsekvenser er blandt andet, at børn kan læse lektier om aftenen, og at det ikke længere er nødvendigt at tage ind til nærmeste by for at oplade mobiltelefoner. Selvom det koster op mod 30 kroner om måneden for en husstand at være tilsluttet et microgrid, er det stadig billigere end at hælde petroleum på lamper. Livet er blevet lidt nemmere.

I Malaysia har regeringen valgt aktivt at støtte oprettelsen af microgrid i det vidtstrakte lands mange fjerntliggende landsbyer. Ambitionen er, at 99 procent af befolkningen i den malaysiske del af Borneo skal have adgang til elektricitet inden udgangen af 2015. Omkostningerne ville blive alt for store, hvis de afsidesliggende landsbyer på Borneo skulle kobles op på det nationale el-net. I stedet har Malaysias regering valgt at fokusere på at etablere supermoderne microgridanlæg, der kan levere strøm 24 timer i døgnet i rigelige mængder. En af de landsbyer, der allerede har fået sit eget microgridanlæg, er Tanjung Batu Laut på Borneo. De cirka 200 indbyggere fik adgang til strøm fra et microgridanlæg for to år siden, og nu der paraboler, fladskærme, køleskabe og computere blevet en del af hverdagen. Byens microgridanlæg består af tre lange rækker solceller, der sender strøm til store batterier placeret i en bygning i en skovrydning lidt udenfor byen og videre ind til byens husstande.

Microgrids er ikke nogen ny opfindelse. Men den moderne teknologi med blandt andet bedre solpaneler og bedre batterier til opbevaring af strøm, er med til at gøre microgridanlæg til både en omkostningsrigtig og miljømæssig bæredygtig måde at levere elektricitet på. Fremtidens endnu bedre udviklede microgridanlæg kan vise sig at være den bedste måde at løfte millioner af mennesker ud af mørket og ind i lyset.

For de fleste danskere vil et par timer uden strøm få hverdagen til at bryde sammen. Men for 550 millioner afrikanere og 400 millioner asiater er hver dag en dag uden strøm. Små lokale elselskaber er dog begyndt at tænde lys i mørket. Disse microgrids som de kaldes på engelsk leverer bæredygtig energi til små byer og landsbyer. Ifølge en ny rapport fra analysefirmaet Navigant Research er microgrid ideelle til at imødekomme den stigende efterspørgsel på el blandt verdens fattige udenfor byerne. I Indien alene lever 268 millioner mennesker på landet uden adgang til elektricitet, men cirka 200 landsbyer har i de seneste år fået deres egne microgridanlæg, der leverer strøm fra bæredygtige kilder som solceller eller biomasseanlæg. De mindste anlæg giver strøm til under 50 hustande, mens de større anlæg leverer el til cirka 500 husstande. Men sælgere af køleskabe, fjernsyn og andre energislugende apparater skal ikke regne med at sælge noget i landsbyer med microgrid, for strømmen er stærkt rationeret. I nogle landsbyer leverer microgridanlæggene kun strøm fra klokken seks om aftenen til midnat, og husstandene har kun tilladelse til at have to LED-pærer og et enkelt udtag til at oplade mobiltelefoner.

Andre steder er der strøm lidt længere og mulighed for at bruge mere energitunge apparater som for eksempel små tv-apparater. Det lyder ikke af meget, men adgangen til selv få timers strøm i små mængder er en hverdagsrevolution for familierne i landsbyerne, der har været vant til at bruge petroleumslamper som eneste lyskilde. Nu kan de smide de forurenende petroleumslamper ud og i stedet få et bedre indeklima med færre luftvejssygdomme til følge. Andre positive konsekvenser er blandt andet, at børn kan læse lektier om aftenen, og at det ikke længere er nødvendigt at tage ind til nærmeste by for at oplade mobiltelefoner. Selvom det koster op mod 30 kroner om måneden for en husstand at være tilsluttet et microgrid, er det stadig billigere end at hælde petroleum på lamper. Livet er blevet lidt nemmere.I Malaysia har regeringen valgt aktivt at støtte oprettelsen af microgrid i det vidtstrakte lands mange fjerntliggende landsbyer. Ambitionen er, at 99 procent af befolkningen i den malaysiske del af Borneo skal have adgang til elektricitet inden udgangen af 2015. Omkostningerne ville blive alt for store, hvis de afsidesliggende landsbyer på Borneo skulle kobles op på det nationale el-net. I stedet har Malaysias regering valgt at fokusere på at etablere supermoderne microgridanlæg, der kan levere strøm 24 timer i døgnet i rigelige mængder. En af de landsbyer, der allerede har fået sit eget microgridanlæg, er Tanjung Batu Laut på Borneo.

De cirka 200 indbyggere fik adgang til strøm fra et microgridanlæg for to år siden, og nu der paraboler, fladskærme, køleskabe og computere blevet en del af hverdagen. Byens microgridanlæg består af tre lange rækker solceller, der sender strøm til store batterier placeret i en bygning i en skovrydning lidt udenfor byen og videre ind til byens husstande. Microgrids er ikke nogen ny opfindelse. Men den moderne teknologi med blandt andet bedre solpaneler og bedre batterier til opbevaring af strøm, er med til at gøre microgridanlæg til både en omkostningsrigtig og miljømæssig bæredygtig måde at levere elektricitet på. Fremtidens endnu bedre udviklede microgridanlæg kan vise sig at være den bedste måde at løfte millioner af mennesker ud af mørket og ind i lyset.

Relaterede Nyheder