1

Ann Akopi tapper rent vand fra den nye vandkiosk. 20 liter koster 15 øre. Foto: Jakob Dall

Vandkiosk pumper rent vand med solenergi

Røde Kors og Grundfos forbinder udviklingsarbejde, grøn teknologi og forretning i Kenya.

Del artikel

Andre Kategorier

Gennem ti år drak Ann Akopis familie det gulbrune vand fra den lokale bæk. Ofte blev børnene syge. Men der var ikke rent vand at få i byen Isiolo, fordi vandværket havde slukket for hanen. Det stigende befolkningspres havde gjort vand til en mangelvare. Nu henter Ann Akopi rent vand i byens nyåbnede vandkiosk.

Et samarbejde mellem Røde Kors i Kenya og danske Grundfos sikrer, at 16.000 kenyanere i området hver dag kan få rent drikkevand og dermed undgå de bakterier, som det gulbrune vand fra bækken var leveringsdygtig i. Pumpesystemet, som Grundfos har udviklet, hedder LIFELINK og er soldrevet.

Borgerne i området skal selv betale, når de henter vand. To shilling (0.15 kr.) koster det at få 20 liter. Pengene går alle til at vedligeholde pumpen, så den kan fungere, også når samarbejdspartnerne ikke længere skyder midler i. De to shilling bliver trukket over forbrugernes mobiltelefoner.

En bæredygtig fremtid

Det er en model, som Barasa Mabonga fra Røde Kors i Kenya, er meget glad for. Han har mange års erfaring med vandprojekter og mener, at dette projekt skiller sig ud ved at være langtidsholdbar med sikkerhed.

”Uanset hvor smart teknologi vi kommer med, bryder projekter ofte sammen i løbet af nogle år, fordi der ikke er penge til opgaven,” siger han. Med betalingen via mobiltelefon er der penge til, at Grundfos kan vedligeholde anlægget. Da pengene går direkte til vedligeholdelsen, er projektet også sikret mod korruption, forklarer han.

Danske medarbejdere er med

Samarbejdet involverer også Grundfos’ egne medarbejdere. De samler ind imellem sig, og Grundfos betaler halvdelen af hvert system, som doneres til Røde Kors. Røde Kors står for samarbejdet med brugerne og med finansierer desuden et sundheds- og hygiejneprogram, som brugerne i vandkiosken deltager i. Brugerne får blandt andet undervisning i bedre hygiejne som sammen med rent drikkevand kan mindske risikoen for sygdomme og højne sundhedsstandarden generelt.

Relaterede Nyheder