Over 5.4 millioner venezuelanere er drevet på flugt på grund af krisen i Venezuela. 1.7 af dem er i Colombia, som nu tilbyder dem en tiårig beskyttelsesstatus. Foto: CCBY EU Civil Protection and Humanitarian Aid.

Over 5.4 millioner venezuelanere er drevet på flugt på grund af krisen i Venezuela. 1.7 af dem er i Colombia, som nu tilbyder dem en tiårig beskyttelsesstatus. Foto: CCBY EU Civil Protection and Humanitarian Aid.

Colombia beskytter 1,7 millioner venezuelanske flygtninge

De over 1,7 millioner venezuelanske flygtninge i Colombia får nu midlertidig beskyttelse i 10 år. Ekspert kalder løsningen ret smart.

Læs mere

Verdensmål 2: Stop Sult

Læs mere

Verdensmål 3: Sundhed og Trivsel

Læs mere

Verdensmål 4: Kvalitetsuddannelse

Læs mere

Verdensmål 8: Anstændige Jobs og Økonomisk Vækst

Læs mere

Verdensmål 16: Fred, Retfærdighed og Stærke Institutioner
Verdensmål for Bæredygtig Udvikling

Del artikel

Andre Kategorier

Regioner: Latinamerika

Temaer: Rettigheder, Sikkerhed

Prøv at forestille dig, at dit hjemland er så hårdt ramt af hungersnød og vold, at du er tvunget til at pakke alt, hvad du ejer og flygte til et andet land. Men her kan du hverken gå i skole, til læge eller på arbejde. Det er virkeligheden for mere end 5.4 millioner venezuelanske flygtninge, som er flygtet til resten af Latin- og Nordamerika – væk fra landets totalødelagte økonomi, som har skabt hungersnød og konflikt.

Men nu skal det være slut. Nabolandet Colombia har netop tilbudt en tiårig beskyttelsesstatus til de 1,7 millioner venezuelanske flygtninge, som er flygtet til landet. Beskyttelsen giver de venezuelanske flygtninge adgang til sundhedssystemet, COVID-19-vaccinationsplaner, skolegang og arbejdstilladelse.

”Det er imponerende, at Colombia hjælper og agerer rollemodel for resten af verden. Før kunne halvdelen af de venezuelanere, der boede i landet hverken arbejde, gå i skole eller modtage lægehjælp, fordi de ingen status havde i landet. Men nu har de fået ret til helt basale ydelser, og det har en enorm betydning,” siger Nikolas Feith Tan, som er seniorforsker hos Institut for Menneskerettigheder med speciale i flygtningeret.

Fakta: Hvorfor flygter folk fra Venezuela?

Venezuelas olieeksport, som engang gjorde landet rigt, er nu grunden til landets dybe krise. Da oliemarkedet faldt massivt i 2014, blev statskassen udtømt, og dertil eksploderede en inflationskrise, som lagde økonomien fuldstændig ned. Supermarkederne står tomme, og mad og medicin er umuligt at skaffe. Det har medført hungersnød, frustration og vold i landet, som har tvunget over 5,4 millioner venezuelanere på flugt. Kilde: UNHCR og FINANS.

Stabil løsning
Beskyttelsen, som Colombia tilbyder, er ikke permanent, men dækker i 10 år. Nikolas Feith Tan er dog ikke bekymret.

”Det er faktisk ret smart med en midlertidig beskyttelse til alle på én gang. Hvis alle skulle have søgt om asyl på individuel basis, ville det tage meget lang tid, inden de enkelte sager ville blive afgjort,” siger Nikolas Feith Tan.

”Derudover er det ret sjældent, at flygtninge bliver smidt ud efter 10 år, og situationen i Venezuela er forhåbentlig bedre til den tid. På den måde er det en ret stabil løsning”.

Colombias håndsrækning er både fordi, at landene har kulturelle ligheder, men også fordi Colombia førhen er blevet hjulpet af deres nabolande, og måske kan bruge samme tjeneste i fremtiden, forklarer Nikolas Feith Tan.

”Latinamerikanske lande har en lang og stolt tradition for at hjælpe og beskytte hinanden. Det skyldes, at mange af landene de seneste årtier har oplevet krise, hvor de har været afhængige af hjælp fra andre. Det er derfor mere oplagt for mange latinamerikanere at hjælpe hinanden, end det vil være for et stabilt land som eksempelvis Danmark”.

Relaterede nyheder