Chilenernes forbrug af sukkerholdige drikkevarer er faldet med næsten 25 procent. Foto CC By Mauricio Gelves

Efter banebrydende lov i Chile – nu følger flere lande trop

Flere og flere mennesker er overvægtige, og i mange lande er befolkningens stigende overvægt et større problem end sult og underernæring.

Læs mere

Verdensmål 3: Sundhed og Trivsel
Verdensmål for Bæredygtig Udvikling

Del artikel

Andre Kategorier

Regioner: Latinamerika

Temaer: Kultur, Sundhed

I Chile er problemet med overvægt så stort, at det påvirker de medicinske omkostninger: I 2016 stod disse for 2,4 procent af landets sundhedsudgifter, og der er fare for, at det stiger til fire procent inden 2030.

Udvikling i Chile ligner den i resten af verden, hvor overvægt i stigende grad er en sundhedsudfordring. Men der er også nogle kulturelle faktorer, der spiller ind sammen med landets økonomiske vækst, hvor en voksende middelklasse har fået større købekraft de sidste 30 år, fortæller Carlos Salas Lind, som er lektor på CBS og med speciale i Chiles politik og økonomi:

”Det er en del af latinamerikanernes kultur at vise status ved at spise godt og meget. I 1970’ernes kom USA’s madkultur til Latinamerika og blev særligt forbundet med status. Det fik mange chilenere til at drikke sodavand i stedet for vand – sodavand blev et symbol på penge og vand på fattigdom.”

Carlos Salas Lind fortæller, at det efterhånden blev tydeligt, at noget var galt i Chile: For mange blev overvægtige, og børn fik problemer med at løbe og lege på grund af deres vægt. Ifølge ham har Chiles lovgivning mod usunde madvarer haft positiv effekt ved at eskalere en allerede eksisterende sundhedsdebat i Chile:

”I medierne og det chilenske samfund begyndte specialister og læger at koble usund livsstil sammen med overvægt og sygdom. Sammen med lovgivningen førte det til en større bevidsthed om sundhed blandt befolkningen og en ændring i mentalitet hos chilenerne,” fortæller han og peger på den store effekt, lovgivningen allerede har haft for eksempel ved chileneres ændrede forhold til sodavand.

Mexico, Peru (og Israel) er ved at indføre samme mærkater som Chile, i Uruguay er mærkaterne ved at blive implementeret, og Brazilien er på vej med en lignende lovgivning som Chiles.

”Fedme er et stort problem i hele Latinamerika. Chiles stabile samfund er et forbillede for mange af kontinentets andre lande, som jeg derfor er sikker på, vil blive inspireret af Chiles eksempel og gå samme vej,” siger Carlos Salas Lind.

Relaterede nyheder