Foto: CCBY Thomas Landgren

Tranedans tilbage i England

Traner er vendt tilbage til England efter årtiers indsats.

Læs mere

Verdensmål 15: Livet på Land

Læs mere

Verdensmål 17: Partnerskaber for Handling

Del artikel

Andre Kategorier

Regioner: Europa

Temaer: Natur

Engang var der masser af traner i England. Faktisk var der så mange af de høje og elegante fugle, der er kendt for at danse og for at leve sammen i livslange parforhold, at de ofte blev skudt, stegt og sat på bordet, når briterne skulle holde festmiddag. Men appetitten på stegt trane tog overhånd og samtidig blev tranernes levesteder ødelagt af landbruget. En dag i 1600-tallet var det slut: Der var ikke flere traner tilbage på de britiske øer.

Men så, næsten 400 år senere, begyndte de at vende tilbage. I 1979 kom nogle enkelte traner til området Norfolk i det østlige England, og naturorganisationer begyndte at arbejde for at beskytte dem og genoprette tranernes levesteder. I 2010 blev indsatsen forstærket, da samarbejdet ”The Great Crane Project” gik i gang med aktivt at opdrætte og udsætte nye traner til forskellige områder.

Det arbejde har nu givet resultater. I seneste tranetælling blev der talt over 200 traner, og selvom det stadig er et lille antal, er antallet af tranepar støt stigende.

”Det stigende antal traner i de seneste år viser, hvor robust naturen kan være, hvis den bare får en hjælpende hånd. Alle problemer er endnu ikke løst, men det er meget positivt, at antallet stiger år for år,” siger Damon Bridge, leder af UK Crane Working Group til avisen The Telegraph.

I 2013 var der kun et enkelt par, men seneste tal viser, at der nu er 56 par, hvoraf 47 har bygget rede og forsøgt at få unger. I 2012 slog nogle traner sig ned i Skotland, og i 2016 begyndte de også at vende tilbage til Wales.

Ifølge den britiske fugleorganisation Royal Society for the Protection of Birds har beskyttede naturområder været en af nøglerne til at få tranerne tilbage. Hele 85 procent af de ynglende tranepar lever nemlig i beskyttede områder.

Relaterede nyheder