CC BY Icaro Cooke Vieira/CIFOR
Miljøorganisationer: Bæredygtig palmeolie bedre end ingen palmeolie
Forbruget af den udskældte palmeolie falder i Danmark, men ifølge flere miljøorganisationer er det faktisk bedre for miljøet at købe bæredygtig palmeolie end helt at undgå palmeolie.
Del artikel
Palmeolie
*Indonesien og Malaysia leverer 85 procent af det globale forbrug af palmeolie. Produktionen beskæftiger cirka 4.5 millioner mennesker i de to lande.
*Palmeolie udgør 32 procent af den globale planteolieproduktion og er en populær ingrediens i mad- og dagligvarer, for eksempel shampoo, sæbe, kiks, chokolade og færdiglavede retter.
Kilde: RSPO
Andre Kategorier
Regioner: Asien
Forbruget af palmeolie i Danmark er i perioden 2010 til 2015 faldet med 11 procent, og forbruget af palmeolie i fødevarer er faldet med hele 31 procent, viser en ny rapport udarbejdet af Dansk Industri (DI) Fødevarer.
Nedgangen skyldes, at virksomhederne udfaser palmeolie og erstatter det med alternativer, fordi de er nervøse for at bruge den udskældte olie, der forbindes med ødelæggelse af artsrige regnskove i Sydøstasien, vurderer Dansk Industri.
Men spørger man de danske miljøorganisationer Red Orangutangen og WWF Verdensnaturfonden, er det faktisk bedre for miljøet at vælge den såkaldte RSPO-certificerede palmeolie end helt at boykotte produkter med palmeolie. Det skyldes ikke mindst, at palmeolieplantager giver op til fem gange større udbytte på samme areal end alternative olier som soja og majs.
“Forbruget af palmeolie er kommet for at blive og vil kun vokse på verdensplan. Derfor handler det om at trække produktionen i den rigtige retning for miljøet og de millioner af mennesker, som er afhængige af at producere olien,” forklarer Hlif Linnetved, som rådgiver om palmeolie i WWF Verdensnaturfonden.
Den globale efterspørgsel på palmeolie er stigende, blandt andet fordi palmeolien stadig anvendes i biodiesel. På verdensplan forventes produktionen at stige fra de nuværende 67 mio. tons til 80 mio. tons inden udgangen af 2020 på grund af øget efterspørgsel. Indonesien og Malaysia leverer i dag 85 procent af det globale forbrug af palmeolie, som beskæftiger cirka 4.5 millioner mennesker i de to lande.
I 2008 kom RSPO-certificerede palmeolie på markedet og i slutningen af 2014 påbød en ny EU lov, at produkter indeholdende palmeolie skulle oplyse om det i varedeklarationen – siden er mængden af den certificerede palmeolie vokset hastigt, så den i dag udgør godt 20 procent af verdens samlede produktion af palmeolie.
RSPO-certifikatet sikrer, at etablering og drift af palmeolieplantager sker på en miljømæssigt og socialt ansvarlig måde.