Hvalturisme ved Grønlands kyst. Foto: CCBY Greenland Travel
Hvalskibe har skiftet harpuner ud med kameraer
Der er vækst i verdens hvalturisme. Det kan være til fordel for både mennesker og hvaler.
Del artikel
Andre Kategorier
Regioner: Globalt
Temaer: Dyrevelfærd, Fiskeri, Truede dyr, Turisme
Engang måtte verdens hvaler frygte for deres liv, når små både kom sejlende fra land og nærmede sig de store dyr. Gæsterne kom ikke for at klappe hvalerne, men for at slagte dem, og den intensive hvalfangst bragte mange af hvalarterne til kanten af udryddelse. Men som hval behøver man nu ikke længere frygte at få en harpun i maven, medmindre man svømmer til Island, Norge eller Japan, som i dag er de eneste tre lande i verden, som stadig driver kommerciel hvalfangst.
Alt ånder dog ikke fred og ro i hvalernes verden af den grund. For i de seneste årtier er mennesker igen begyndt at komme sejlende. Denne gang ikke med harpuner men med kameraer. Hvalsafari blevet en kæmpestor og stadigt hurtigt voksende industri, med over 3.300 turoperatører og over 13 millioner turister, der hvert år tager en tur ud på havet for at se kæmperne tæt på. Den samlede årlige omsætning er over to milliarder dollars.
Retningslinjer med respekt giver ro
Travlheden på havet kan stresse hvalerne, og selvom de godt kan klare at blive forstyrret en gang imellem, begynder det at blive et problem for dem, hvis det sker konstant. I nogle tilfælde sender turoperatører op til 10 både ud om dagen, og så kan det forhindre hvalerne i at søge føde, hvile og passe deres unger.
Det kan dog godt lade sig gøre at komme ud at se havets kæmper på en ordentlig måde. Nogle lande har indført retningslinjer for, hvordan bådene skal komme tæt på hvalerne uden at genere dem eller ligefrem kollidere med dem. For eksempel ved at sejle langsomt, ikke skifte kurs pludseligt, holde en vis afstand og ikke sejle ind mellem hvalerne.
Levende hvaler er guld værd
Det giver god mening at udvikle hvalsafari som en bæredygtig industri. En spørgeundersøgelse fra Den Dominikanske Republik viste, at over 77 procent af de adspurgte turister sagde, at de ville være mindre tilbøjelige til at besøge et caribisk land, hvis landet tillod jagt på hvaler eller at holde dem i fangenskab. Og 81 procent sagde, at det ville gøre dem mere interesserede i at besøge et land, hvis landet gik aktivt ind for at beskytte hvalerne.
Den slags argumenter bliver hørt i lande, der er afhængige af turisme. Og når man kobler beskyttelsen af hvalerne sammen med mulighed for arbejdspladser, giver man også mulighed for, at flere mennesker kan få mulighed for at opleve hvalerne på tæt hold – og måske derved samtidig få en bedre forståelse for dem og vigtigheden af at beskytte havet.