Hvad er Verdensmålene

Det er blevet kaldt den mest ambitiøse plan for klodens fremtid nogensinde. På FN’s årlige generalforsamling i september 2015 vedtog alle verdens nationer sammen Verdensmålene.

Kronprinsesse Mary hejser flaget, som repræsenterer Verdensmål 5: Ligestilling mellem Kønnene. Foto: Ulrik Jantzen

I september 2015 i hjertet af København hejste Kronprinsesse Mary et flag for mål 5: Ligestilling mellem Kønnene. Efterfølgende er flag blevet hejst verden over – ét for hvert mål. Se galleriet her.

Download Verdensmålene

Se den samlede danske oversættelse af alle mål og delmål

Verdensmålene består af i alt 17 mål – og hele 169 delmål – som handler om at løse mange af klodens største problemer inden 2030. Vi skal gøre en ende på ekstrem fattigdom og sult på globalt plan, mindske ulighed, og bekæmpe klimaforandringer. Vi skal alle – kort sagt – kunne leve et godt liv nu og samtidig give verden videre i ordentlig stand til vores børn. FN har således sat fælles kurs mod en bæredygtig fremtid for alle på planeten Jorden – en langt større udfordring end at lande på månen.

Kært barn har mange navne

Når man surfer rundt på nettet på jagt efter information om Verdensmålene, dukker der hurtigt en del andre betegnelser op. Her kommer en lyn-guide til navneforvirringen: På dansk kalder vi dem Verdensmål. Nogle gange bliver de kaldt Verdensmålene for Bæredygtig Udvikling. Målenes officielle, engelske navn er egentlig ’Transforming our World: The 2030 Agenda for Sustainable Development’. Ofte bliver de derfor på engelsk kaldt Sustainable Development Goals – hvilket også nogle gange bliver forkortet til det knap så mundrette SDGs (eller på dansk SDG’erne). Målene har dog også fået et ekstra navn på engelsk, der er lidt nemmere at kommunikere, nemlig Global Goals.

Verdensmål handler om os alle

Verdensmålene er ikke FN’s første forsøg på at sætte mål for klodens udvikling. Allerede i 2000 gav alle landes ledere hinanden hånd på at arbejde sammen for en bedre verden. De vedtog otte konkrete mål for, hvordan verden skulle se ud, når vi nåede til 2015. Både med hensyn til at halvereekstrem fattigdom, få alle børn i skole, sikre rettigheder, bremse dødelige sygdomme, og meget andet.

Fordi målene havde deadline i 2015, kom de på dansk til at hedde ‘2015 Målene’. På engelsk hedder de Millennium Development Goals. I starten mødte 2015 Målene udbredt skepsis. Men aftalen blev en milepæl på vejen til at gøre en ende på den globale fattigdom. Ikke alle målene blev 100 procent opfyldt, men der var stor fremgang på de fleste områder. Siden 1990 er andelen af verdens befolkning, der lever i ekstrem fattigdom, faldet med 68 procent. Lige mange drenge og piger starter nu i grundskole, globalt er antallet af nye hiv-smittede faldet med 40 procent siden 2000, og i samme periode er antallet af malaria-dødsfald faldet med 58 procent.

Også på de mål, der ikke blev helt opfyldt, har der været betydelige fremskridt. Du kan få hurtigt overblik over, hvor langt 2015 Målene nåede, ved at se en lille animation, der viser vejen mod målene som et kapløb.

Hvor de tidligere 2015 Mål mest omhandlede udviklingslandene, vil de nye Verdensmål betyde, at alle lande i verden skal påtage sig et fælles ansvar og indstille sig på at producere, forbruge og agere bæredygtigt. De nye Verdensmål vil – ligesom deres forgængere – få betydning for milliarder af mennesker. Denne gang skal problemerne med sult, fattigdom og sygdomme ikke kun nedbringes, men i mange tilfælde helt løses.

Behov for nye løsninger

Én ting er at blive enige om så store målsætninger. Noget andet er at gøre dem til virkelighed. Første skridt på vejen er, at verdens befolkning kender til målene. Derfor har Verdens Bedste Nyheder en mission om at gøre Verdensmålene kendte af så mange mennesker som muligt. Jo flere der kender til målene, jo flere er med til at sikre, at vores politiske ledere leverer resultater. Og jo flere der kender til de store fremskridt, verden allerede har opnået, og den nye kurs, vi har mulighed for at vælge fremover, jo flere kan bidrage til, at vi i fællesskab når målene.

Det vil kræve helt nye løsninger, massive investeringer og partnerskaber på tværs af sektorer, at nå Verdensmålene. Ingen politiker, regering, virksomhed eller NGO kan klare opgaven selv. Derfor er Verdens Bedste Nyheder stiftet af både FN, de danske udviklingsorganisationer og det danske erhvervsliv i en forening – i erkendelse af, at Verdensmålene kun kan nås, hvis vi arbejder sammen.

Læs mere om Verdensmålene

Læs mere om hvert mål ved at klikke på ikonerne til højre