Forsøg med tsetse-fluer på laboratoriet i Østrig. Foto: CCBY Dean Calma / IAEA
Kastrerede insekter skal standse tropiske sygdomme
Et nyt laboratorium skal hjælpe verdens lande med at sende sværme af kastrerede insekter på vingerne for at bekæmpe sygdomme som zika og malaria.
Del artikel
Andre Kategorier
Regioner: Globalt
Mange alvorlige tropiske sygdomme smitter gennem insekter, så hvis man bekæmper insekterne, får man også bugt med sygdommen. Men det kan have store miljømæssige og helbredsmæssige konsekvenser, hvis man tæppebomber områder med insektgift for at få ram på for eksempel de myg, der spreder malaria eller zika-virus, og myggene bliver alligevel hurtigt resistente mod insektgiften.
Et nyt laboratorium, som det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) netop har åbnet i Østrig, skal hjælpe verdens lande med at bruge en anden og mere skånsom metode til at få bugt med skadedyrene. Det nye laboratorium er en udvidelse af det eksisterende IPCL-laboratorium, der arbejder med insektbekæmpelse.
”Med nye og moderne faciliteter vil IPCL i fremtiden kunne gøre endnu mere for at hjælpe medlemsstaterne med at kontrollere skadelige insekter, der truer vores afgrøder, vores husdyr og vores helbred,” sagde IAEAs generaldirektør, Yukiya Amano, ved åbningsceremonien.
Dør fredeligt efter sex
Metoden går ud på, at man opdrætter store sværme af hanner af de myg eller fluer, som spreder sygdommen. Derefter bestråler man insekterne, hvilket gør dem ude af stand til at få afkom. Når man derefter slipper dem fri i et sygdomsramt område, parrer de sig med områdets hun-insekter, men der kommer ikke noget afkom ud af parringen. Resultatet er, at der bliver færre og færre af de skadevoldende insekter, og til sidst kan skadedyrene forsvinde helt.
Metoden er ikke ny, men er tidligere mest brugt til at bekæmpe insekter, der angriber fødevarer. Zanzibar og Senegal har dog haft succes med at bekæmpe tsetsefluen, der spreder den dødelige sovesyge.
Tidligere i år brugte den Dominikanske Republik den sterile insektmetode til at udrydde middelhavsfrugtfluen, der ifølge Landbrugsstyrelsen er den værste skadegører på frugt i verden.