På et kvindehospital i Sudan bliver der delt pamfletter ud, som oplyser om, hvordan man kan undgå HIV og AIDS. Foto: CCBY UNAMID

Kampen mod AIDS kan vindes

I nullerne døde millioner af AIDS. I dag er håbet om at udrydde sygdommen rent faktisk en realitet, mener direktør for AIDS-Fondet

Læs mere

Verdensmål 3: Sundhed og Trivsel

Læs mere

Del artikel

Andre Kategorier

Regioner: Globalt

Temaer: Sundhed

I de tidlige 80’ere hærgede en ny og farlig sygdom blandt LGBT-miljøet. Symptomerne var tydelige: Vægttab, kvælende lungebetændelse, blodhoste og død.

Sygdommen AIDS ramte hårdt. På stribe fik den ene efter den anden diagnosticeret sygdommen. Udover at ramme LGBT- miljøet hårdt, hærgede sygdommen særligt kraftigt i fattige afrikanske lande. I starten af nullerne dræbte AIDS 1.7 millioner mennesker på verdensplan.

I dag er bekæmpelsen heldigvis kommet langt. AIDS-relaterede dødsfald er faldet stabilt siden midtnullerne til i dag.

Ifølge de nyeste tal fra FN var der 690.000 mennesker, som døde af sygdommen i 2019. Det er 60 procent færre end i 2004. Det skyldes først og fremmest effektiv behandling, og flere i verden modtager den.

”Det er positivt, at der er stor fremgang. Det viser, at hvis vi står sammen, kan vi i sidste ende vinde kampen imod AIDS,” siger Andreas Gylling Æbelø, der er direktør for AIDS-Fondet.

Behandlingen når stadig ikke ud til alle
På trods af de stabile fald i dødstilfælde er der stadig mange udfordringer i kampen mod AIDS. Selvom de nyeste tal også viser, at omkring to tredjedele af de syge nu modtager behandling, er der stadig ekstrem stor ulighed i, hvem der får den.

Behandlingen når nemlig ikke altid ud til de allermest fattige og udsatte. Både fordi behandlingen koster penge, de ikke altid har, men også fordi der er mange andre problemer, som de skal varetage først, forklarer Andreas Gylling Æbelø.

Overblik over AIDS:

  • AIDS er en videreudvikling af HIV, som er en virus, der gør, at immunsystemet ikke længere virker, som det skal. Derfor er personer med HIV meget udsat for sygdomme.
  • Uden behandling er AIDS dødelig.
  • HIV kan kun smitte gennem penetrativ sex, blodtransplantation, deling af kanyler, amning og under graviditet fra mor til barn.
  • I 2019 levede 38 millioner mennesker med HIV.I 2019 døde 690.000 mennesker af AIDS.
  • Syd- og Østafrika står for hele 300.000 af de 690.000 AIDS-relaterede dødsfald.

Kilde: UNAIDS

”Fattigdom gør, at der er andre ting, som kommer før behandling. Hvis du nu er enlig mor fra Uganda, er medicin måske ikke din øverste prioritet. Noget så simpelt som at sikre sig et arbejde, skaffe mad til sine børn eller at leve uden vold kommer i første række. Og hvis man samtidig skal gå mange timer til en sundhedsklinik for at købe medicin, hænger det simpelthen ikke sammen,” siger han.

Fattigdom er derfor en afgørende faktor for, hvem der ender med at modtage behandling. Og manglende behandling er en af de største grunde til, at kampen mod AIDS ikke når FN´s officielle mål for 2020: Under 500.000 dødstilfælde om året.

”Det er en skændsel, at der stadig er lige under 700.000 mennesker, som dør hvert år af AIDS, når vi rent faktisk har en behandling, der kan holde folk i live” siger Andreas Gylling Æbelø.

Coronas aftryk
Kampen mod AIDS kan dog heller ikke undgå at blive påvirket af coronapandemien. FN forudser, at dødsfaldene fra AIDS vil stige i 2020 grundet corona. Særligt de fattige dele af Afrika vil opleve tilbagegang, som i det værste tilfælde kan koste 500.000 mennesker livet.

Selvom verdens brandslanger er rettet mod corona, brænder AIDS-epidemien stadig. Det er derfor vigtigt ikke at glemme kampen mod AIDS.

”Når verdenssamfundet står sammen, kan vi se, at vi kan gøre en forskel. Vi har jo netop udryddet vild polio i Afrika, som kan minde os om, hvad der i virkeligheden er muligt,” siger Andreas Gylling Æbelø.

”Vi er jo tæt på at nå målet. Derfor er det vigtig at træde speederen endnu mere i bund, og jeg tror på, at det stadig kan lykkedes.”

Relaterede nyheder