Foto: WFP
Afghanere laver egen nødhjælp med fabrik som samlesæt
Efter en kiksefabrik blev sejlet fra Italien til Afghanistan, har 250 tons lokalt producerede højenergikiks både mættet sultne maver og skabt arbejdspladser.
Del artikel
Afghanistan før og nu
Tal for 1990 og 2013
- Forventet levealder:
49 år / 61 år - Antal børn pr. kvinde:
7,7 / 4,9 - Børnedødelighed pr. 1000 børn:
179 / 97 - Vaccinerede børn:
20 pct. / 75 pct. - Optag på gymnasielt niveau:
11 pct. / 54 pct. - Piger i skole pr. 100 drenge:
54 / 65 - Udviklingshjælp modtaget:
122 mio. $ / 5.266 mio. $
Kilde: World Bank Data Book 2015
Andre Kategorier
Regioner: Asien
Temaer: Arbejde, Børn og unge, Fødevarer, Humanitær bistand, Produktion, Sundhed
Syv containere. Det var alt, hvad der skulle til for at sende elementerne til en kiksefabrik fra Verona i Italien til Jalalabad i Afghanistan.
Her producerer saml-selv kiksefabrikken i dag ikke bare højenergikiks til afghanske skolebørn og ofre for humanitære katastrofer. Den laver også kiks til det kommercielle marked og er således med til at tackle den kroniske fejlernæring i Afghanistan.
7,6 millioner mennesker i Afghanistan – næsten 1/3 af den afghanske befolkning – ved ikke, hvor det næste måltid mad skal komme fra, og over halvdelen af alle børn under fem år er kronisk underernærede.
Kiks giver arbejde til landmænd
Fabrikken er et samarbejde mellem FN’s Fødevareprogram (WFP) og den afghanske regering. Samarbejdet betyder, at WFP i dag kan købe lokalt producerede højenergikiks til sine fødevareprogrammer i Afghanistan frem for at importere. På den måde giver projektet også arbejde til afghanske landmænd og støtter det lokale arbejdsmarked.
Siden opstarten i 2014 har fabrikken produceret omkring 250 tons kiks af lokalt dyrket hvedemel og andre ingredienser fra landet. Komponenterne til emballagen er også købt i Afghanistan.
Ifølge Djordje Vdovic, der administrerer projektet for WFP, er den lokale produktion af højenergikiks ren win-win.
“Fabrikken giver 30 medarbejdere en stabil indkomst, og vi samarbejder med ejeren om løbende kvalitetskontrol, der smitter af på produktionen af andre fødevarer og dermed også er med til at bekæmpe fejlernæring i Afghanistan.”