Universitetsstuderende og UNICEFs dronespecialist i Malawi, Michael Scheibenreif forbereder sig på at flyve en drone. Dronen blev designet og bygget af de malawiske studerende. Foto: UNICEF
Droner flyver hiv-medicin den sidste mil
Nyt droneprojekt bringer livsnødvendig medicin til hiv-smittede i Ugandas fjerntliggende områder.
Del artikel
Andre Kategorier
Regioner: Afrika
Temaer: Afrika under forandring, Sundhed, Teknologi
Op på vingerne og så af sted. Den lille drone suser gennem luften. Med sig bærer den livsvigtige medicin til Kalangala-distriktet i Uganda, også kendt som Ssesse-øerne, hvor 18 procent af øernes 67.000 indbyggere er smittet med hiv. Øerne er nogle af de mange fjerntliggende områder på kloden, hvor det er svært at fragte medicin til.
”De medicinske droner kan hjælpe med at løse denne udfordring ved sikkert og pålideligt at levere livreddende medicin,” siger den administrerende direktør ved Makerere Universitets Institut for Smitsomme Sygdomme, Andrew D. Kambugu, i en pressemeddelelse.
Den sidste mil
“At få lukket den sidste mil af leveringen og sikre, at mennesker, der bor i fjerntliggende samfund, har lige adgang til moderne behandlinger af hiv, er en af de mest betydningsfulde udfordringer inden for global sundhed og i Uganda,” udtaler Andrew D. Kambugu.
Ssesse-øerne udgør tilsammen et landområde, der er mindre end Falster, men som er fordelt på 84 øer og spredt udover 9.000 kvadratkilometer i Victoriasøen. Området kan kun nås med båd, hvilket kan være besværligt og farligt på grund af vejrforholdene.
På Ssesse-øerne er forekomsten af hiv over tre gange så højt som gennemsnittet i Uganda på 5,6 procent. For at få fragtet den livsnødvendige medicinen hurtigere, mere sikkert og effektivt til området, har Institut for Smitsomme Sygdomme ved Makerere Universitet og medicinalvirksomheden Johnson & Johnson lanceret droneprojektet. Med 20 flyvninger om måneden skal dronerne levere hiv-medicin til omkring 1.000 mennesker.
Afrikansk droneskole
Også hos nødhjælpsorganisationen UNICEF i Malawi har man stor erfaring med at levere medicin med droner, hvilket organisationen har gjort til flere forskellige projekter siden 2017. Her ser man stort potentiale i at integrere droner i arbejdet, fortæller Michael Scheibenreif, der er dronespecialist hos UNICEF og programdirektør hos Afrikas første drone- og dataakademi:
”Med over 2500 drone-flyvninger i Malawi har vi kunne bringe hiv-medicin til folk i fjerntliggende landsbyer”.
I 2020 startede UNICEF det Afrikanske Drone- og Dataakademi i Lilongwe i Malawi, så de kunne uddanne lokale dronespecialister:
”Studerende fra hele Afrika kan deltage gratis i programmet gennem UNICEF. Jeg er især særligt stolt over, at næsten 60 procent af vores første kandidater var kvinder – på den måde bidrager vores projekt også til ligestilling i Malawis tekniske erhverv,” siger Michael Scheibenreif.”